placanje dopinosa za vlasnika
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: placanje dopinosa za vlasnika
#1166
anabole

placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 11 meseci  
da li se placaju doprinosi za vlasnika koji je zaposlen u drugoj firmi kao radnik i ako se placaju isti koji se placaju .
 
Tema je zaključana.
#1167
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 11 meseci Karma: 1
Vlasnik-osnivač firme (pod pretpostavkom da je njegova firma privredno društvo, a da nije preduzetnik), koji je u radnom odnosu u drugom privrednom društvu ili kod preduzetnika, ukoliko nije upisan u registar kao zastupnik svog privrednog društva i nije zasnovao radni odnos u svom privrednom društvu, ne treba da plaća nikakve poreze ni doprinose.
Ali, ako je vlasnik istovremeno i direktor (kao što obično biva)i upisan je u registar kao zakonski zastupnik svog društva, onda se smatra da je on radno angažovan u svojoj firmi, bez obzira što nije zasnovao radni odnos i njemu će poreski organ doneti rešenje o plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (i to samo za PIO-22,00%), na osnovicu, koju čini oporeziva dobit njegovog privrednog društva, odnosno osnovica za obračun mesečne akontacije poreza na dobit. Na kraju godine, kada bude utvrđena dobit, ta dobit će biti uzeta kao osnovica za konačni obračun doprinosa i osnivač će, ukoliko je dobit veća od osnovice za ukupne godišnje akontacije, doplatiti razliku (ali, sabrano sa bruto zaradom, najviše do iznosa maksimalne godišnje osnovice za plaćanje doprinosa).
Obaveza je da ga prijavite poreskoj upravi, ali i ako ga ne prijavite, poreska uprava će doneti rešenje, pa proverite sa poreznicima status vašeg osnivača, nemojte čekati da zovu.
Inače, osnivač i dalje zadržava status osiguranika zaposlenog i ne morate da podnosite prijavu u osiguranje fondu samostalnih delatnosti.
Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1169
ana

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 11 meseci  
lice je zaposleno kod drugog poslodavca ,a ovde je suvlasnik tj osnivac upisan u resenje APR
Znaci da li za njega treba da se placaju dopirnosi za pio
 
Tema je zaključana.
#1170
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 11 meseci Karma: 1
Ukoliko nije upisan kao direktor, već samo kao osnivač i vlasnik, ne treba da plaća, ali ako je UPISAN u Registar APR kao DIREKTOR, onda TREBA da plaća doprinose, onako kako smo juče odgovorili na Vaše pitanje.
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1171
ana

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 11 meseci  
upisan je u registar kao osnivac tj kao suosnivac posto imaju dva osnivaca
 
Tema je zaključana.
#1172
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 11 meseci Karma: 1
Bitno Vam je da utvrdite da li je upisan i kao suosnivač i kao direktor, ili samo kao suosnivač, a to ćete uraditi tako što ćete proveriti da li u Rešenju APR, na drugoj strani, tamo gde piše "Podaci o zastupnicima:" stoji njegovo ime i prezime, a tamo gde piše "Funkcija u privrednom subjektu:" stoji reč Direktor, pa ako je tako, onda je i suosnivač i direktor i treba da plaća doprinos za PIO po stopi od 22,00 %, onako kako je objašnjeno u prethodnom odgovoru. Ako ga nema u delu gde su zastupnici, već samo tamo gde su osnivači, onda ne treba da plaća.
Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1275
milica

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 7 meseci  
Molim Vas da mi savetom pomognete,evo mog slucaja-
Otvorila sam firmu marta 2009. god, kad sam bila u 3. mesecu trudnoce,bila sam jedini zaposleni,redovno placala doprinose i poreze, i ostvarila pravo na 100% porodiljskog bolovanja (znaci primala sam novcanu nadoknadu i prebacivala za porodiljske doprinose.) Za vreme mog odsustva imenovala sam poslovodju firme, do mog povratka sa porodiljskog, kome su uplacivani redovno doprinosi. Sada sam pocela ponovo da radim (01.10.2010.), i saznala da imam dug prema Poreskoj upravi(uopste nije zanemarljiv) posto nisam nastavila da placam one prvobitne doprinose(logicno,jer sam otisla na porodiljsko).Oni su me i dalje zaduzivali sa doprinosima kao da se nista nije desilo (kao da nisam otisla na porodiljsko)
Izgleda da postoji propust mog knjigovodje, on mi prica price o nekoj uredbi koja je donesena pre par meseci i po kojoj retrogradno zaduzuju porodilje-preduzetnike pocevsi od 2009 za duple doprinose itd itd, bla, bla.Cini mi se da samo hoce da prebaci krivicu sa sebe posto je debelo pogresio. Sa druge strane, informisala sam se u drugoj knjigov. agenciji, i receno mi je da mi fali Resenje iz APR po kom je moj poslodavac imenovan kao takav. Ja imam papir kojim ovlascujem drugu osobu kao poslovodju (Ovlascenje), ali to Resenje o promeni podataka iz APR nemam. Da li je moguce da su me zbog toga duzili sve vreme mog porodilj. odsustva? I sta mi je ciniti dalje, da li ja to resenje mogu da sada nabavim ne bi li mi stornirali taj za mene basnoslovni dug? Tkdj, imam Resenje kojim mi se priznaje naknada zarade za vreme porodilj.odsustva., dokaze o uplatama doprinosa i za mene i za poslovodju, dokaz o placenim porezima i sta sve ne, ali meni kamata i dalje ide na taj <fantomski> dug. Molim Vas,pomozite, ja sam <blago je reci> ocajna! Poz
 
Tema je zaključana.
#1276
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 7 meseci Karma: 1
Draga Milice,
Kao prvo, nemojte biti očajni!
Drugo, nema greške, koja ne može da se ispravi, bez obzira čija je.
Potrudiću se da Vam dam neko objašnjenje i svoje viđenje Vaše situacije, ali mi za to treba vremena, pošto je sve trajalo malo duže i treba pogledati nekoliko propisa na tu temu.
Budite strpljivi, požuriću!

Ukoliko neko sa Foruma zna odgovor, pomoći će Vam pre mene, sigurna sam!

POzdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1277
milica

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 7 meseci  
Draga Olgice, danas sam saznala da nije u pitanju niti nova uredba, niti promena zakona, vec da su Lokalne Poreske uprave dobile dopis (pre par meseci) od Ministarstva o promeni tumacenja zakona o porodiljama preduzetnicama. Sto bi znacilo da ja pre tri meseca nisam imala nikakav dug (zdrav. knjizica mi je uredno overena), a da su me oni, po dobijanju tog dopisa, zaduzili retroaktivno od datuma mog odlaska na Porodiljsko, sa kamatom od 20 000.Sto je najgore, ja sam za taj dug sasvim slucajno saznala trazeci neke druge podatke u Poreskoj upravi. Ne znam sta mi je ciniti, verovatno ima jos ovakvih slucajeva, pa ce se nesto preduzeti. Ovo je grubo krsenje ljudskih prava, prava zene, diskriminacija i sta sve ne.
Hvala ti puno, i javi cim nesto budes saznala. Pozrav
p.s.Sto se tice onog resenja iz APR, knjigovodja kaze da ga je odneo u Socijalno, kako bi mu izdali Resenje o naknadi zarade za vreme porodiljskog,tkdj.kaze da je,sto se tice papirologije uradio sve po protokolu, i da je glavni problem u tom dopisu.
 
Tema je zaključana.
#1444
Biljana

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 9 godina, 4 meseci  
Dvostruko oporezivanje porodilja preduzetnica zakonski je opravdano, saopštila je Poreska uprava Srbije. U saopštenju se navodi da postoje različiti osnovi za oporezivanje preduzetnica koje su privremeno odjavile obavljanje delatnosti zbog porodiljskog odsustva i preduzetica koje nastavljaju da obavljaju delatnost i posluju preko poslovođe za vreme porodiljskog odsustva.
Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisano je da osiguranik koji ostvaruje prihode po više različitih osnova (radni odnos, samostalna delatnost, ugovori), doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje obračunava i plaća po svim tim osnovima. Istaknuto je da je tim Zakonom predviđeno da postoje dve osnovice za plaćanje doprinosa - oporeziva dobit i naknada zarade. Vlasnicama preduzetničke radnje koje koriste pravo na porodiljsko odsustvo, kada se obavljanje delatnosti nastavlja preko imenovanog poslovođe, Poreska uprava je donosila rešenja o utvrđivanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na osnovicu koju čini oporeziva dobit, odnosno paušalno utvrđen prihod na koji se plaća porez po zakonu koji uređuje porez na dohodak građana. Istovremeno obveznik, odnosno preduzetnica koja nije zatvorila radnju, za vreme porodiljskog odsustva prima naknadu zarade koja predstavlja osnovicu za utvrđivanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.
Unija poslodavaca Srbije je ranije protestovala što preduzetnicma Poreska uprava naplaćuje duple doprinose kada odu na porodiljsko odsustvo. Kako je tada objašnjeno, kada su preduzetnice otišle na porodiljsko odsustvo morale su ili da zatvore radnju ili da prenesu upravljanje na poslovođu. To je bio uslov da tokom odsustva dobijaju zakonom predviđenu zaradu na račun, ali i da im se uplaćuju porezi i doprinosi.
Žene preduzetnice koje su dobile rešenja Poreske uprave na osnovu kojih naknadno moraju da plate doprinose koje iznose i do 500.000 dinara, zatražile su da Poreska uprava prestane da izdaje takva rešenja, a da se onima koje su već platile, novac odbije na račun budućih doprinosa.
Ovo je jedino validno objasnjenje....
 
Tema je zaključana.
#1624
Jovan

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 8 godina, 10 meseci  
Dali zakon odredjuje obavezu dve Uplate PIO kao Zastupnik i kao radnik??????
Kako moze zakon da odredi da u isto vreme mozes biti na dva razlicita mesta?
Da pojasnim.
Ja sam vlasnik sa suprugom Ort.drustva. Oba vlasnika u APR su prijavljena kao zastupnici a ja kao zastupnik-direktor. Istovremeno supruga radi i njoj se sve redovno isplacuje a ja se zaposljavam u drugom preduzecu i tamo mi se uplacuje redovno PIO.
Po osnovu Ugovora u radu ja sam 8 sati zaposlen i radim puno radno vreme u toj firmi.
Dali moze i zasto da drzava odn. poreski organ da trazi obe uplate kada ja nemogu istovremeno i zastupati moje preduzece i biti u drugom puno radno vreme.
Ovo je sve zbog moje greske da nisam u APR-u prijavio da ostaje samo supruga zastupnik a ja istupam kao zastupnik. Po kom clanu i kom zakonu mogu da izbegnem da ne placam duplo PIO,jer nemoguce je biti istovremeno na 2 mesta????
Hvala na odgovorima.
 
Tema je zaključana.
#1626
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 8 godina, 10 meseci Karma: 1
Dobro veče, Jovane,
Po trenutno važećim propisima (Član 12. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje) i tumaćenjima nadležnih ministarstava, Vi ste, kao osnivač privrednog društva, koji nije zaključio ugovor o radu sa privrednim društvom, samo zbog činjenice da zastupate svoje o.d., dobili status osiguranika samostalnih delatnosti. Po tom osnovu poreski organ Vam je doneo rešenje o plaćanju doprinosa za PIO, po stopi od 22,00 %, na najnižu osnovicu za plaćanje doprinosa, ili na osnovicu za utvrđivanje mesečne osnovice za obračun akontacije poreza na dobit. Iako ste obavezno socijalno osigurani po osnovu radnog odnosa kod drugog poslodavca, vi u svom o.d. obavljate poslove zastupanja, što faktički jeste rad, bez obzira koliko često obavljate zastupanje. Možete ga, recimo, obavljati popodne, nešto kao dopunski rad. Za prethodni period, bojim se da ne možete da se oslobodite doprinosa, a za ubuduće, možete da izbrišete sebe kao zastupnika iz registra agencije za privredne registre, ili da zaključite sa svojim o.d. ugovor o dopunskom radu (pod pretpostavkom da hoćete da zadržite status zastupnika), čime biste dobili mogućnost da sami odredite visinu naknade za svoj rad i iznos doprinosa, tim pre što je iznos, koji sada plaćate na ime doprinosa za PIO, utvrđen kao akontacioni, a na kraju godine će biti utvrđena Vaša konačna obaveza za 2011. godinu i akontacija za 2012. godinu na osnovu finansijskog izveštaja za 2011. godinu i to primenom propisane stope na Vašu bruto dobit.
Ranije je bilo propisano da ako ste po jednom osnovu socijalno osigurani, to je pokrivalo sve oblike vlasništva nad privrednim društvom ili preduzetničkom radnjom, ali, ništa više nije kao pre rata...
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1627
Jovan

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 8 godina, 10 meseci  
Hvala na odgovoru.
Nisam zadovoljan sa objasnjenjem da ja mogu predstavljati i zastupati firmu van
radnog vremena. U sustini je to moguce,ali samo tako da se podelim na 2 dela.
Drugo je pitanje da sam ja obveznik koji ostvaruje Prihod u svojoj firmi,a nikada
od nje nisam primio ni dinara prihoda,pa po kom osnovu traze jer da se podsetimo da
sa zastupanjem imam pravo na prihod,ali pravo i cinjenje nije isto.
Koliko sam ja ovde u pravi,napisite, jer svi znamo da UJP uvek i sve trazi sto moze,
ali ni oni nisu uvek u pravu.
Hvala
 
Tema je zaključana.
#1628
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 8 godina, 10 meseci Karma: 1
Znam, Jovane, da niste zadovoljni objašnjenjem da Vi morate zastupati firmu posle radnog vremena, to jest, ne morate, već možete...
Moram nešto da dodam, bez namere da branim poresku upravu, prosto, istine radi: nisu oni ti koji traže pare, već država kao zakonodavac, koji je doneo takav zakon, a drugo je pitanje da li je zakonsko rešenje dobro ili nije.
Po meni bi možda bolje bilo da meko, ko je u radnom odnosu, ne može biti zastupnik ni jedne firme, pa ni svoje, jer čovek zaista ne može da iole odgovorno i savesno radi ozbiljan posao zastupanja i predstavljanja firme a da pri tom radi još jedan posao, ali i to bi možda bilo pomalo radikalno - zašto ne mogu da zastupam sopstvenu firmu?!
Dalje bi moglo da usledi pitanje zašto radim u drugoj firmi, kad imam svoju, u kojoj uz to želim želim da budem zastupnik i predstavnik...Pa, sledeće pitanje bi bilo zašto imam dva zastupnika u firmi ... I tako dalje u nedogled.
Kada bismo bili sigurni da ćemo, plaćajući doprinose po dva osnova (kao zaposleni i kao osnivač), pstvariti i pravo na neku pristojnu penziju, onda bismo plaćali vrlo rado i to ne bi bio problem. Ovako, ostaje nam samo da razmenjujemo svoja mišljenja i nezadovoljstva...
Što se tiče prihoda, to jest, verovatno mislite na zaradu ili naknadu, koju biste primali kao zastupnik, e to je zaista stvar prava, kao što Vi kažete, ali i činjenja-Vi faktički zastupate svoju firmu (pretpostavljam, jer zašto biste i Vi i supruga bili upisani u Registar APR kao zastupnici, ukoliko ne želite da Vi budete "glavni" zastupnik ), međutim, zakonodavac, opet država, kaže sledeće: zaradu ili naknadu za zastupanje NE MORAMO da primamo, ali doprinose moramo da plaćamo!
Ne kažete ništa na temu da sebe izbrišete kao zastupnika, ili zaključivanje ugovora i sa sopstvenom firmom?
Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1762
Milos

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 8 godina, 1 mesec  
Dali osnivac privrednog drustva ako zasnuje radni odnos u svom privrednom društvu ima pravo na oslobadjanje plaćanja doprinosa za PIO i Poreza na zarada po Uredi vlade o podsiticaju zaposljavanja (ZSP i ZSD).
Unapred hvala.
 
Tema je zaključana.
#1763
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 8 godina, 1 mesec Karma: 3
Poštovanje Miloše,
Imam utisak da se u vašem pitanju prepliću pravna i računovodstvena struka ali pokušaću da odgovorim, pošto vidim da se pravnici ne oglašavaju.
Po mom mišljenju osnivač privrednog društva ima pravo na oslobodjenje plaćanja doprinosa za PIO i poreza na zarade po uredbi vlade, ako zasnuje radni odnos u svom privrednom društvu, pod uslovom da nije zastupnik privrednog društva.
Nisam siguran da kao osnivač privrednog društva može ispuniti uslove tražene uredbom vlade.
U svakom slučaju obratite se Ministartvu finansija za mišljenje po ovom pitanju.
 
Tema je zaključana.
#1817
Milos

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 11 meseci  
Obratio sam se i onu izgleda ne znaju, mada koliko sam razumeo oni privredno drustvo racunaju kao nezavisno pravno lice i iz toga proizilazi da je samo privredno drustvo poslodavac tako da je moguce po mom misljenju.. Mada dali su mi nejasan odgovor.
 
Tema je zaključana.
#1819
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 11 meseci Karma: 1
Dobar dan, Miloše,

Nisam našla pouzdan odgovor na Vaše pitanje, koji je negde neko zvanično ili nezvanično objavio, ali evo mog razmišljanja na tu temu, pa ako pomogne, dobro je...

Osnivač privrednog društva je neko ko obavlja samostalnu delatnost ličnim radom, sredstvima u svojini građana. Znači, on je, samim osnivanjem privrednog društva ili preduzetničke radnje, sebi "otvorio" radno mesto i u svojoj firmi je automatski radno angažovan.

Zaključivanje ugovora osnivača sa privrednim društvom, po mom mišljenju ne bi moglo da se podvede pod termin zapošljavanje novog radnika, jer je osnivač već jednom "zaposlen" registrovanjem svoje firme, a i, kao što znamo, uglavnom osnivači, koji su ujedno i direktori, ne zaključuje klasičan ugovor o radu, već ugovor o obavljanju poslova direktora i međusobnim pravima i obavezama između njega i privrednog društva.

Takođe, osnivač, koji nije zaključio ugovor o radu sa svojom firmom, ali je direktor, odnosno zakonski zastupnik, koji zastupa i predstavlja firmu, znači obavlja neki rad, ima tretman osiguranika samostalnih delatnosti u smislu odredaba propisa o obaveznom socijalnom osiguranju i kao takav ima obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po rešenju poreskog organa. Osnovica za obračun doprinosa od strane poreskih organa je ostvarena bruto dobit, znači, ono što je osnivač u svojoj firmi "zaradio"...

Na osnovu svega što sam napisala, moje mišljenje je da privredno društvo ne može ostvariti nikakva prava po osnovu zapošljavanja osnivača, jer osnivač ne može da ima tretman novozaposlenog radnika.

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1831
zana

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 10 meseci  
Po trenutno važećim propisima (Član 12. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje) i tumaćenjima nadležnih ministarstava, Vi ste, kao osnivač privrednog društva, koji nije zaključio ugovor o radu sa privrednim društvom, samo zbog činjenice da zastupate svoje o.d., dobili status osiguranika samostalnih delatnosti. Po tom osnovu poreski organ Vam je doneo rešenje o plaćanju doprinosa za PIO, po stopi od 22,00 %, na najnižu osnovicu za plaćanje doprinosa, ili na osnovicu za utvrđivanje mesečne osnovice za obračun akontacije poreza na dobit. Iako ste obavezno socijalno osigurani po osnovu radnog odnosa kod drugog poslodavca, vi u svom o.d. obavljate poslove zastupanja, što faktički jeste rad, bez obzira koliko često obavljate zastupanje. Možete ga, recimo, obavljati popodne, nešto kao dopunski rad. Za prethodni period, bojim se da ne možete da se oslobodite doprinosa, a za ubuduće, možete da izbrišete sebe kao zastupnika iz registra agencije za privredne registre, ili da zaključite sa svojim o.d. ugovor o dopunskom radu (pod pretpostavkom da hoćete da zadržite status zastupnika), čime biste dobili mogućnost da sami odredite visinu naknade za svoj rad i iznos doprinosa, tim pre što je iznos, koji sada plaćate na ime doprinosa za PIO, utvrđen kao akontacioni, a na kraju godine će biti utvrđena Vaša konačna obaveza za 2011. godinu i akontacija za 2012. godinu na osnovu finansijskog izveštaja za 2011. godinu i to primenom propisane stope na Vašu bruto dobit.

Draga Olgice,moze te li da mi objasnite kako bi dopunski rad ,gore pomenut, mogao da zameni poresko resenje ,kada sam pitala moju poresku upravu oni nemaju pojma i kazu da to nije moguce.
Pozdrav Zana
 
Tema je zaključana.
#1851
daca

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 9 meseci  
Molim Vas da nam protumačite sledece. Osnivac d.o.o. je u penziji ali u APR-u je upisan kao OSNIVAC a direktor je drugo lice. Radi obavljanja odredjenih poslova mora da dostavimo dokaz Agenciji za bezbednost saobracaja da je pomenuti penzioner-osnivac zaposljen sa punim radnim vremenom. Da li to znači da moramo da ga prijavimo kao NOVO ZAPOSLENI i placamo sve ili je dovoljno rešenje za placanje PIO iy Poreske uprave, mada u M obrascu nece pisati da je zaposljen sa punim radnim vremenom. Unapred smo Vam zahvalni! Pozdrav
 
Tema je zaključana.
#1856
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 9 meseci Karma: 1
Ako za poslove saobraćaja morate imati zaposlenog, znači čoveka u radnom odnosu i to sa punim radnim vremenom, onda Vam, Daco, nema druge nego da zaposlite tog iskusnog osnivača u stalni radni odnos, s tim da može da bira da li će plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje iz zarade i na zaradu ili ne.
Postoji, kao što ste naveli i mogućnost plaćanja poreza na dohodak (misli se na prihod od registrovane delatnosti)i doprinosa za PIO po rešenju poreskog organa, ali to nije radni odnos, pa ne biste zadovoljili taj uslov predviđen saobraćajnim propisima.

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1883
Marko

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 8 meseci  
Draga Olgice,

imam konkretnu situaciju koja se tiče doprinosa osnivača, koja je na forumu dosta dobro obrađena:
Naime, imam osnivača, koji je i direktor (zastupnik u APRu) i nerezident (državljanin Austrije). Nije nigde zaposlen i nema dokaza da plaća negde drugde doprinose. Firma je osnovana pre manje od mesec dana i poreski dosije nije još kompletiran.
Pitanje je: Koji je najlakši i najjeftiniji status koji on treba da ima u Poreskoj upravi i PIO-u? Kakav ugovor sa njim treba da se potpiše? Da li ugovor o radu, ugovor o pravima i obavezama direktora (sa ili bez naknade) ili neki drugi ugovor?
Koji obrasci za njega treba da se popunjavaju?

Nadam se da nije previše pitanja na jednom mestu

Unapred zahvalan,

Marko
 
Tema je zaključana.
#1887
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 8 meseci Karma: 1
Dobro veče, Marko,

Hvala za ovo "draga", baš mi je prijalo kada sam pročitala, a evo da odgovorim i na Vaše pitanje:

Sa nerezidentom, koji je zakonski zastupnik i osnivač, a nije zaposlen u svom privrednom društvu, po meni je najbolje da zaključite ugovor o obavljanju poslova direktora, kojim ćete precizirati prava i obaveze direktora i privrednog društva.

Za njegov rad ćete mu isplaćivati naknadu, obračunavati i plaćati porez na dohodak i podnositi PP OPJ.

Kažete da nije nigde zaposlen i nema dokaza da plaća doprinose, ali nije jasno da li to važi samo za teritoriju Srbije, ili ni u Austriji nema nikakav status osiguranika?

Proverite da li je možda ipak negde prijavljen u obavezno socijalno osiguranje u Austriji, kao i po kom osnovu - kao zaposleni, kao student ili nekako drugačije, jer od toga zavisi da li ćete morati da obračunavate i plaćate doprinose za obavezno socijalno osiguranje za njega.

Srdačan pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1889
Marko

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 8 meseci  
Draga Olgice,

Idemo sa pretpostavkom da osnivač-zastupnik, nerezident nema dokaz da bilo gde u svetu plaća doprinose i da mora ovde da ih plaća. Pitanje je samo na koji način. Da li on može da se oporezuje po rešenju poreske uprave na dobit preduzeća i da li može da se izbegne glomazna procedura oko prijave boravka, odobravanja radne dozvole, prijave u PIO...Podrška na to bi bila Ugovor o pravima i obavezama direktora bez naknade.


pozdrav,
Marko
 
Tema je zaključana.
#1892
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 8 meseci Karma: 1
Dobar dan, Marko,

Neobičnu situaciju imate da rešavate (nema nigde čoveka), a evo mog mišljenja o tome:

Ugovor sa direktorom možete napraviti, ali bih Vam savetovala da ipak ugovorite neku (makar i minimalnu) naknadu i na nju obračunate i platite porez na dohodak i sve doprinose.

Što se tiče odobrenja boravka, tu opet treba proceniti faktičku situaciju: ako može čovek da obavlja poslove zastupanja i predstavljanja tako što će povremeno dolaziti u Srbiju na par dana, onda ne morate tražiti odobrenje boravka po osnovu vlasništva nad privrednim društvom. Ako boravi tih par dana u hotelu, prijavljuje ga hotel i to je sve...Poslove može da obavlja preko interneta, pa ni tu nemate problem, ukoliko priroda delatnosti to dozvoljava...

Savetujem Vam oprez, ne samo zbog poreza i doprinosa, već i zbog drugih propisa...

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1897
Gost

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 8 meseci  
Šta se dešava sa privrednim društvom ukoliko osnivač, jedini vlasnik DOO, koji je registrovan kod APR-a kao direktor, i zasnovao je radni odnos sa svojom firmom, ode na porodiljsko odsustvo? Ima li to lice pravo na naknadu zarade, i šta se dešava sa firmom, u smislu da li može da nastavi da izdaje fakture, da potpisuje te fakture, pošto je zastupnik, ili mora da imenuje neko drugo lice za direktora (kome pretpostavljam onda mora da uplaćuej poreze i doprinose)?
Drugo pitanje, s prednjim u vezi je, šta ako su osnivači jedna lica koja su u radnom odnosu u nekom drugom preduzeću, koja nisu registrovana kao direktori njihovog DOO-a (dakle ne plaćaju dodatne doprinose za PIO), a imaju u svom DOO zaposleno jedno lice, koje je u radnom odnosu i koje je i direktor te firme, pa taj zaposleni ode na porodiljsko odsustvo? Da li taj zaposleni ima pravo na naknadu zarade iako je registrovano kao direktor, ili osnivači moraju da registruju neko drugo lice za direktora da bi zaposleni-direktor imao pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog?
Unapred Vam se zahvaljujem na odgovorima!
 
Tema je zaključana.
#1900
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 8 meseci Karma: 1
Dobro došli, Goste, na naš Forum!

Ako vlasnica d.o.o.-a koristi porodiljsko odsustvo ima sva prava kao i bilo koja druga zaposlena, pa i na naknadu zarade za vreme odsustva.

Ako nema drugih zaposlenih lica, koja mogu da izdaju fakture-račune, a nema ni zaposlenih, na koje bi direktorka mogla da prenese ovlašćenje za zastupanje d.o.o.-a (rešenje o obavljanju poslova-zameni direktora, dok je na odsustvu), mogla bi da izda punomoćje i licu, koje nije zaposleno u d.o.o., da obavlja sve poslove, koje nema ko drugi da obavlja.

Moj predlog bi bio da ipak zaposlite nekoga na neodređeno vreme, makar i sa nepunim radnim vremenom, pa da na njega direktorka prenese potrebna ovlašćenja.

Za tog novozaposlenog, naravno, obračunavate i plaćate porez i doprinose, ali, ako ga angažujete sa pola radnog vremena, a država refundira porez i doprinose za direktorku, izračunajte, možda se i isplati...

Moj odgovor na Vaše drugo pitanje je da direktorka te druge firme, koja je u radnom odnosu, ima sva prava iz i po osnovu radnog odnosa, pa i pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, tako da osnivači nemaju obavezu da registruju nekog drugog da bi direktorka mogla da ostvari pravo na naknadu, ali moraju rešiti pitanje zastupanja firme, dok je zakonska zastupnica na porodiljskom odsustvu.

Ako sam pomogla, drago mi je, a Vi, za uzvrat, razmislite da ne ostanete gost, već da postanete korisnik Lidder-a i da nam se "za stalno" pridružite na ovom našem Forumu.

A i ako ne postanete korisnik Lidder-a, ostanite i dalje na Forumu, pa da i Vi nekad nekome od nas pomognete.

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1901
dp
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
lidder
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 8 meseci Karma: 0
Hi, Olgice.

Predlažem, ovako javno zbog nekih koji su iskazivali razne sumnje, da Vam napravimo nalog na forumu, tako da imate i svoj avatar (sliku) kao što imamo i mi iz ND. Ako prihvatite, nama iz ND će biti drago da imamo jednog tako vrednog člana. Prihvatanjem ovog predloga ne bi dobili nikakve obaveze ni prema kome.

DP/ND
 
Ako tražite "knjigovodstveni program" ili "ERP program" i to za 15 ili 150 eura, razmislite ponovo: Da li je to pravo mesto za uštedu? Ako svoje poslovanje cenite tako malo, samo toliko možete i očekivati od njega.
Tema je zaključana.
#1902
Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 8 meseci Karma: 1
Prihvatam predlog, baš se radujem avataru na ovom Forumu!

Za mene je privilegija da budem u vašem društvu, a onima, koji sumnjaju, mogu reći da nije uvek tačno da "qui bene distinguit bene facet"...

Hvala i pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1926
Borko

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 7 meseci  
Treba mi savet...pre tri godine sam otvorio firmu na savet knjigovodje posto u to vreme nisam bio zaposlen da bi uplacivao doprinos...medjutim tad sam se zaposlio i ta firma mi je to redovno uplacivala...sad sam tek ugasio firmu,misleci da nista ne dugujem osim troskova zatvaranja racuna i firme,medjutim potrazuju mi porez na ove tri godine i zaduzenja za doprinos...moram napomenuti da je firma samo prijavljena bila,nikad nije radila,nema na racunu nikakav promet,nema prostorije,niti knjige,nista...tako da ne znam na sta porez treba da platim...a doprinos da platim za sebe samog mi je besmisleno,posto za taj period je moja firma placala meni doprinos...sta sad da radim,da se izvucem iz ove neprijatne situacije,ja nemam novac da im to platim...
 
Tema je zaključana.
#1927
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 7 meseci Karma: 1
Dobar dan, Borko,

Ako sam dobro razumela Vaše pitanje, imali ste firmu, da biste uplaćivali doprinose, a posle toga ste zasnovali radni odnos u drugoj firmi, u kojoj ste ostvarivali zaardu i poslodavac je redovno uplaćivao porez i doprinose za Vas.

Ako Vam je Poreska uprava donela rešenje o plaćanju doprinosa, trebalo bi da ste to rešenje primili i da ste po njemu i uplaćivali doprinose, kao osnivač firme, koji nije u radnom odnosu u svojoj firmi.

To je ono što se odnosi na doprinos za PIO.

Što se tiče poreza, ne znam kakav porez je u pitanju, pa napišite tačno - iz rešenja, opomene ili sa listinga iz Poreske uprave kakav je porez u pitanju (na dobit, na dohodak,...), kako bih Vam odgovorila.

Ako niste ništa plaćali, onda ste dužni da platite doprinos za PIO i to za sve vreme dok je firma postojala (bez obzira da li ste obavljali registrovanu delatnost ili ne) a, na žalost, dugujete i kamatu na to što niste plaćali na vreme.

Možete jedino da podnesete Poreskoj upravi dokaz da ste u radnom odnosu kod drugog poslodavca i da tražite da Vas, od dana zasnivanja radnog odnosa u drugoj firmi, ne zadužuju doprinosima za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Platićete tada samo doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje, sa kamatom, naravno.

Važno: kada tražite otpis zaduženja za doprinos za zdravstveno osiguranje i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti, obavezno tražite i otpis kamate za ta dva doprinosa.

Verujem da nemate novac i slažem se sa Vama da može da izgleda besmisleno da plaćate doprinos za firmu u kojoj niste ništa radili, ali propisi su tu jasni: kao osnivač firme postajete osiguranik samostalnih delatnosti a Vaša firma je trebalo da plaća za Vas doprinosa bez obzira da li firma radi ili ne, jer ste direktor i obavljate poslove zastupanja i predstavljanja firme.

Proverite sa poreskom upravom mogućnost odlaganja plaćanja duga i plaćanja na rate.

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1939
marko

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Dobar dan.Da li preduzetnik kao vlasnik preduzecja,a ujedno je i direktor, moze da napravi ugovor o zakljucenju radnog odnosa, da da sam sebi otkaz?> a da ostane vlasnik ali da ne placja vishe doprinos i da se ne vodi kao zaposlen u poresku upravu?.Takodje postoji zaostali dug, odnosno doprinosi koji nisu placjeni, kao i firma ima svoje dugove, predstavlja li to problem za zakljucenje radnog odnosa?.Mozxe li firma da postoji bez direktora?
Ili je jedina opcija da se imenuje drugi direktor,ili eventualno gasenje firme?
Hvala unaprijed!

Marko
 
Tema je zaključana.
#1944
Darinka

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Molim Vas da mi pomognete, osnivač priv.društava d.o.o. stekao uslov za starosnu penziju,
deo 21 godinu staža u hrvatskoj i 17 u Srbiji. Hrvatsku penziju ne može primati u koliko je u obavezi da plaća doprinose iz penzije. Moje pitenje je MORA LI OSNIVAČ PO NOVOM ZAKONU O OBAVEZNOM OSIGURANJU OBAVEZNO PLAĆATI DOPRINOSE IZ NE. JEDINA PREPREKA ZA PRIMANJE PENZIJE IZ HRVATSKE JE TO PLAĆANJE DOPRINOSA. uNAPRED SE ZAHVALJUJEM.

Darinka
 
Tema je zaključana.
#1946
Borko

Odg: Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Evo ja se ponovo obracam vama...Interesuje me da li ja ikako mogu da smanjim ta moja zaduzenja,ako je to vec doslo do suda...stvarno sam ocajan ne znam da li bi pomogla medicinska dokumentacija iz tog perioda koja svedoci o depresiji...da li racun iz banke koji pokazuje da firma nije nikad poslovala...ili mozda dokument koji dokazuje da sam ja imao uplacen PIO od strane poslodavca kod kog sam u to vreme radio...strasno,ja sam u tom periodu ziveo na minimalcu...a sad drzava treba da mi uzima porez za nesto sto nije nikad doprinosilo i za PIO za mene samog koji sam imao uplacen...sta da radim? Molim vas pomozite mi! Ne znam ni kako se oni naplacuju...nece mi valjda zapleniti imovini ili mi se nakaciti na platu koju jedva zaradjujem...
 
Tema je zaključana.
#1947
maky

Odg: Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Poštovana Olgice,

šta ako osnivač-zastupnik ne primi Rešenje o plaćanju doprinosa i ostane mu dug za sva 3 doprinosa iz 2007.godine? To se desilo mom drugu vlasniku K.D. da je dobio ogromnu cifru zbog zateznih kamata.

On pita da li treba da plati i doprinos za zdravstvo a čovek nije imao zdravstvenu knjižicu bog zna od kada?

Može li da traži otpis zatezne kamate i da plati samo PIO i da naknadno podnese M-4 za 2007. godinu, a da ne plati doprinos za zdravstvo i nezapos.?

Srdačan pozdrav.
 
Tema je zaključana.
#1950
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci Karma: 1
Dobar dan, Marko,

Vlasnik, koji je i direktor privrednog društva, MORA da plaća porez i socijalne doprinose, bez obzira da li je u radnom odnosu, ili je direktor samo po funkciji - on radi, to jest, zastupa i predstavlja svoje privredno društvo (kao direktor, zakonski zastupnik) i po osnovu rada je, po sili zakona, osiguranik i obveznik plaćanja doprinosa. Znači, ne možemo to izbeći ni na koji način.

A firma bez direktora NE može da postoji, pa odaberite jednu od opcija: imenujte i zaposlite direktora, ili pokrenite postupak likvidacije firme.

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1951
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci Karma: 1
Dobar dan, Darinka,

Verovatno se Vaše pitanje odnosi na obavezu plaćanja doprinosa za vlasnika, dok je još u firmi, znači, pre odlaska u penziju, jer plaćanje doprinosa iz penzije vrši onaj vlasnik, koji nije platio doprinose na vreme, kada je bio obavezan da ih plaća kao osnivač, pa mu država, kada ode u penziju, obustavlja doprinose, koje nije plaćao.

Proverite prvo koji su doprinosi u pitanju i da li je Vaš osnivač, koji treba da ide u penziju, bio u obavezi da plaća doprinose i po kom osnovu.

Ako su to doprinosi, koje je trebalo da plaća kao osnivač, koji je istovremeno i direktor, koji nije bio u radnom odnosu, već je bio samo direktor po funkciji, probajte da izmirite te doprinose, kako bi mogao da se penzioniše.

Nadam se da sam pravilno razumela Vaše pitanje, a ako nisam, dopunite ga.

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1952
Re:Odg: Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci Karma: 1
Žao mi je, Borko, što nemam za Vas nikakav dobar savet, koji bi Vam pomogao.

Mogu jedino da Vas razumem, kao neko ko takođe ima firmu i može da dođe u situaciju da nešto duguje državi a da nema novac da izmiri taj dug...

Jedino je ispravno da kada otvorimo firmu, kao uostalom i kada radimo bilo šta drugo (dižemo kredit, sa bankom se dogovorimo o dozvoljenom minusu na tekućem računu...), da se dobro upoznamo sa svojim obavezama, kako nas ne bi nešto neprijatno iznenadilo...

Nije dobro osnovati firmu i zaboraviti na nju, jer država nikad neće zaboraviti osnivača...

I nije loše potruditi se i raspitati se o svim obavezama, koje imamo kao osnivači, a sve odgovore možemo naći na raznim mestima (sajtovi poreske uprave, APR, ministarstva finansija, ministarstva za rad...), tako da ne moramo uvek da plaćamo pravnika ili advokata... Mada se nekad ispostavi da je najjeftinije platiti nekom pravniku ili advokatu da nas pouči o pravima i obavezama, nego da ih posle plaćamo da nas brane ili savetuju kako da se izvučemo iz neugodnih situacija...

Što se tiče postupka pred sudom, ne znam kakav je postupak u pitanju, pa ne mogu da Vam kažem svoje mišljenje o tome, a na žalost nije ništa od tih obaveza zastarelo, pa da se pozovete na to...

Pozdravljam Vas i želim Vam da se što bezbolnije rešite svih Vaših muka...
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1953
Re:Odg: Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci Karma: 1
Dobar dan, Maky,

Možete da probate da dokazujete da rešenje nije uručeno u skladu sa propisima o dostavljanju, pa da tako dobijete osnov za otpis kamate, a i proverite da li je možda za neke od tih obaveza nastupila zastarelost, pa tražite otpis i glavnog duga za doprinose.

Proverite, takođe, za koji period je osnivač zadužen doprinosom za zdravstveno osiguranje, pa i tu da probate da dobijete rešenje o zaduženju od Fonda za PIO, a ne od Poreske uprave.

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1957
Marija

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Postovana Olgice,

ja sam jedan od osnivaca a i direktor firme.
Redovno sam placala sve doprinose i poreze i firma nema dugova.
Upravo sam se vratila sam porodiljskog i zelela bih da dam otkaz sama sebi jer zelimo i da ugasimo firmu ali ovo prvo nam je hitnije iz razloga da bih uspela da u roku od 30 dana "dobijem otkaz" da bih dobila novcanu naknadu na birou.
Odmah posle mog otkaza bi radili na tome da ugasimo firmu ali na najbezbolniji nacin(citaj,sa najmanje troskova).
Da li da firma ide pod stecaj ili likvidaciju.
Molim Vas za savet o tome i na koji nacin bih to uradila.
Odgovorite mi sto pre,molim Vas na oba pitanja jer mi je bas,bas hitno!!!
Znam je da mozda najbolje ici zajedno na likvidaciju i otkaz u isto vreme ali bojim se da mi papirologija za ovo prvo ne unisti ovo drugo tj.pomenutu naknadu.

Srdacan pozdrav!!!
 
Tema je zaključana.
#1958
Raja

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Bez velikih reči, likvidacija je najbezbolniji način.

Po novom Zakonu o privrednim društvima se odvija u više faza :

FAZA I :
- Odluka o otvaranju postupka likvidacije, imenovanje likvidacionog upravnika i podnošenje zahteva APR
- APR donosi Rešenje o pokretanju postupka likvidacije, u nazivu firme i na pečatu se upisuje oznaka “u likvidaciji“
- registruje se likvidacioni upravnik i objavljuje se Oglas poveriocima firme da prijave svoja potraživanja, koji na internet strani Agencije stoji 90 dana.

Faza II :
- Po isteku 90 dana, likvidacioni upravnik donosi , a osnivači firme usvajaju Početni likvidacioni bilans i Izveštaj. Ovaj Izveštaj se po zakonu registruje

Faza III:
- Po isteku 120 dana od otvaranja likvidacije - Sastavljaju se i podnose
- Završni likvidacioni izveštaj,
- Izveštaj likvidacionog upravnika o okončanju likvidacije i Odluka o usvajanju
- Izjava likvidacionog upravnika i Zabeležba;
- podnosi se prijava za brisanje iz Registra APR

Ne znam tačno iznose svih taksi i naknada, ali mislim da nije više od 100EUR.
 
Tema je zaključana.
#1959
Marija

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Raja,hvala na brzom odgovoru ali mene interesuje koliko dugo traje FAZA I, da li odmah posle nje mogu da se prijavim na biro za naknadu?
Jako mi je bitno da tu pomoc regulisem sto hitnije a onda sve ostalo.
Da li mogu sve to da povezem tj.da brzinski odradim???
Ili da sama sebi dam otkaz pa onda likvidacija?!!!
Hvala!

Pozdrav!
 
Tema je zaključana.
#1960
Veljko

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Dobar dan svima,

imam veliki problem i nadam se da ce mi neko od vas pomoci da ga resim.
Naime,ja sam osnivac privrednog drustva zajedno sa jos dva osnivaca sa kojima nisam u kontaktu jer su nerezidenti i ja sam ,,KRIV,,sto firma vise ne posluje...ujedno sam i jedini zaposleni u firmi na poziciji direktora.
Zelio bih da se resim firme jer vise nemam sredstava da je sam odrzavam a svaki dan samo dublje tonem.
Sve sam redovno placao osim sto dugujemo 150 evra za taksu na istaknutu firmu.
Postoji li nacin da se resim svega ali znam unapred da mi ostali osnivaci nece pomoci oko finansija jer su i sami predlozili da jedino pristaju da na mene prebace svoj dio osnivackog uloga sto meni ne odgovara jer onda sve troskove moram sam snositi.
Ja bih da se svi troskovi dele na jednake delove kao sto smo nekada delili dobitak i da vise ne budem ovlasteno lice u firmi.
Mogu li se otkaciti iz firme tj.prestati biti direktor bez njihovog potpisa???

pozdrav
 
Tema je zaključana.
#1961
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci Karma: 1
Dobro veče, Marija,

U Rajinom odgovoru Vam je tačno sve navedeno kako se pokreće postupak likvidacije, a Faza I traje najduže 7 dana (od dana podnošenja prijave Agenciji).

Međutim, predlažem Vam da, ako već niste, proverite da li kao osnivač privrednog društva, koji je i zakonski zastupnik a i u radnom odnosu u svom društvu, imate pravo na novčanu nadoknadu u slučaju nezaposlenosti.

Ako sami sebi date otkaz, niste više u radnom odnosu, ali ostajete osnivač privrednog društva i ne možete imati status nezaposlenog lica.

Inače, danom pokretanja postupka likvidacije prestaje radni odnos svima zaposlenima u privrednom društvu, po sili zakona, pa i Vama.

Do sada se nisam detaljnije bavila načinima sticanja i ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti, pa ne znam odgovore na sva Vaša pitanja, ali osećam potrebu da Vam skrenem pažnju na ovo kako ne biste pokrenuli postupak likvidacije na jednoj strani a nemate pravo na novčanu nadoknadu na drugoj strani.

Pogledaću propise i malo istražiti pravnu praksu, pa ću napisati šta sam otkrila, ali nadam se da ćete i Vi doći do nekih odgovora, pa Vas molim da to podelite sa nama, forumašima, jer je Vaše pitanje veoma interesantno...

POzdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1962
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci Karma: 1
Dobro veče, Veljko,

Odluku o prestanku rada privrednog društva i pokretanju postupka likvidacije u društvu sa više članova-osnivača donosi skupština privrednog društva, a odluku potpisuje predsednik skupštine.

Direktora imenuje i razrešava takođe skupština, odluku o razrešenju takođe potpisuje predsednik skupštine.

Sve ovo su opšta pravila, ali je moguće i drugačije regulisati postupke donošenja odluka u vezi postojanja i prestanka društva i razrešenja direktora.

Obavezno prvo pogledajte šta stoji u ugovoru o osnivanju Vaše firme, pa krenite od toga.

Možda ćete moći da iskoristite ovo što sam Vam napisala i nećete morati da uključujete sve osnivače u postupke zatvaranja firme i Vašeg razrešenja.

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1963
bojana

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Postovana, molim za pomoc.
Suprug je taxi prevoznik (pausalac) i od juna 2012 do kraja 2012g. je firmu stavio na mirovanje prvenstveno zbog neizmirenih obaveza za porez, PIO, itd. prethodnih godina. Ovih dana ponovo aktivira firmu jer je izasao novi zakon o otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, ali s tim sto je izasao iz pausala i presao u knjigase. Ja hocu da mu vodim knjige jer sam zavrsila kurs knjigovodstva ali nemam previse iskustva u tome. Ono sto mene izmedju ostalog zanima je obracun doprinosa, PIO, nezaposlenost itd za preduzetnike jer znam da kod zaposlenih doprinosi i ostalo placa zaposleni + sve to ide jos i na teret poslodavca, ali kod preduzetnika ne znam kako i sta da obracunam. Dodatno me buni to sto nemaju fiskalne kase, pa su uplate dnevnog pazara "po sopstvenoj volji". Hvala unapred. pozz
 
Tema je zaključana.
#1964
Marija

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Draga Olgice,
hvala na odogovoru ali vidim da sve sto vise cackam,trazim,istrazujem, sve vise sam zbunjena i sve manje znam.
Ja navalila kao luda na naknadu ali vidim da su slabe sanse za to...nego pade mi nesto na pamet..posto je moj suprug jedan od osnivaca,mogu li ja da prenesem svoj udio u firmi na njega i tako da se izvucem iz osnivackog dela a posle toga da dam sebi otkaz i dobijem naknadu,hihihi,e bas sam zapela!!!

Pozdrav!
 
Tema je zaključana.
#1965
Nenad

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Postovani,

suvlasnik sam Doo i zelim svoj udio u firmi da prenesem na drugog osnivaca ali tako sto cu dati punomoc trecem licu da u moje ime potpise potrebne papire,pa me interesuje da li za to mora biti ovlasteno lice,odnosno advokat ili moze bilo ko npr. moj brat,koji nema veze sa firmom.

Srdacan pozdrav i srecni praznici!!!
 
Tema je zaključana.
#1968
Marija

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 6 meseci  
Dobar dan dobri narode,

ocito da se radi punom parom ,pa niko ne odgovara na pitanja,
a ja skupila jos novih...
...ako bi svi osnivaci firme ustupili mom suprugu svoj udio i onda bi on postao jedini osnivac tj.vlasnik koja procedura mora ici???
Da li prvo pravimo ugovor koji overavamo u sudu pa tek onda Apr ili sta vec?
Kada smo osnivali firmu sve nam je obavljao advokat ali sada nema sredstava za to pa moramo sami,
zato molim znalce na pomoci :

Kako svesti firmu na jednog vlasnika(mog supruga) i jednog direktora(mene)i koji su sve potrebni dokumenti za to,od momenta ustupanja udela u firmi i iskljucenja u istoj pa sve do pravila da li posle ta firma mora imati skupstinu,upravni odbor ako smo samo ostali nas dvoje.
Znam da sam zahtevna ali isto tako znam da ima ljudi dobre volje da mi sve ovo lepo "nacrtaju".

Hvala puno na pomoci i napravite malu pauzu na poslu da mi odgovorite!!!

Srdacan pozdrav!
 
Tema je zaključana.
#1969
Olgica

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci  
Dobar dan, Bojana,

Ako nisam zakasnila, evo mojih odgovora na Vaša pitanja:

Obavezu za plaćanje poreza na prihod od samostalne delatnosti preduzetniku, koji vodi knjige, kao i paušalcu, određuje nadležna Poreska uprava svojim rešenjem, koje ste možda već i dobili, ukoliko ste podneli odgovarajuću poresku prijavu.

Uplatu pazara "po sopstvenoj volji" vrše samo hrabri (ha, ha, ha!!!), a ostali, koji vode poslovne knjige (kao što ćete Vi to raditi), prema proknjiženom prihodu iz maloprodaje uplaćuju iznose pazara za dane u kojima je prihod ostvaren, u propisanom roku (mislim da je sada 5 ili 7 dana...)

Želim Vam sretan početak obavljanja ovog našeg lepog posla i puno uspeha u radu!

Olgica
 
Tema je zaključana.
#1970
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci Karma: 1
 
Poslednja izmena: 12.01.13 12:43 od Olgica.
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1971
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci Karma: 1
<strong>Olgica wrote:</strong>
Dobar dan, Bojana,

Ako nisam zakasnila, evo mojih odgovora na Vaša pitanja:

Obavezu za plaćanje poreza na prihod od samostalne delatnosti preduzetniku, koji vodi knjige, kao i paušalcu, određuje nadležna Poreska uprava svojim rešenjem, koje ste možda već i dobili, ukoliko ste podneli odgovarajuću poresku prijavu.

Uplatu pazara "po sopstvenoj volji" vrše samo hrabri (ha, ha, ha!!!), a ostali, koji vode poslovne knjige (kao što ćete Vi to raditi), prema proknjiženom prihodu iz maloprodaje uplaćuju iznose pazara za dane u kojima je prihod ostvaren, u propisanom roku (mislim da je sada 5 ili 7 dana...)

Želim Vam sretan početak obavljanja ovog našeg lepog posla i puno uspeha u radu!

Olgica


P.S. Proverila sam, uplatu pazara vršite u roku od sedam radnih dana od dana u kome ste primili novac, a napominjem da počinjete računanje tog roka narednog dana, a ne onog dana kada ste primili novac
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1972
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci Karma: 1
Evo dobra naša Marija, da nastavimo:

Ustupanje udela mogu raditi osnivači međusobno, uz naknadu ili bez naknade, znači besplatno. Zaključuju svi (i onaj ko ustupa i onaj ko stiče udeo) ugovor o promeni-istupanju osnivača i prenosu udela. Ugovor overavaju u sudu, gde moraju svi biti prisutni. Popunjavate registracionu prijavu i sa tim ugovorom podnosite prijavu Agenciji za privredne registre. Ako je neko od prenosilaca udela bio i direktor, tada u isti ugovor treba uneti odredbu o razrešenju starog i imenovanju novog direktora (ovo je uobičajeno, ali, ako je osnivačkim ugovorom drugačije predviđeno, uradite onako kako je u osnivačkom ugovoru predviđeno da društvo sprovodi postupak imenovanja i razrešenja direktora).

Ako ćete Vi biti direktor, a ne Vaš suprug, koji će ostati osnivač, tada samo raazrešite prethodnog direktora, a Vi treba da ili zasnujete radni odnos u društvu ili da zaključite ugovor o obavljanju poslova direktora i da na osnovu jednog od to dvoje budete upisani u Registar kod APR.

Ako je u pitanju d.o.o., koje će sada imati samo jednog osnivača, tada će taj osnivač vršiti funkciju skupštine društva, pa morate i to predvideti svojim novim osnivačkim aktom.

Inače, novi osnivački akt je trebalo uraditi u vreme kada smo svi bili u obavezi da uskladimo svoja osnivačka akta, kapital i način upravljanja društvom sa novim Zakonom o privrednim društvima.

Nacrtala sam koliko se moglo na forumu, pa možda i više nego što je uobičajeno, ali Vi ste, pretpostavljam, korisnik Lidder-a, a to je posebna "sorta", meni mila & draga ... , pa, kad god imam vremena, ja ono što znam, kažem, nadajući se da ću nekome bar malo pomoći...

Pozdrav!

P.S. PREDLOG VAMA, ALI I SVIMA NA FORUMU:

Postavljajte pitanja kao nova (kliknite na New Thread), a ne kao odgovor na stara (Replay), jer je teško snaći se u okviru jednog pitanja u kome je još brdo novih pitanja i odgovora...

P.S.2: Ako ste Vi sada direktor (čini mi se da tako stoji u prethodnom Vašem pitanju), onda ne morate menjati direktora, ostajete Vi to i dalje, kao direktor u radnom odnosu u društvu.

Tada možete dati sebi otkaz, ali, nisam sigurna da li ćete moći da ostvarite pravo na nadoknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje, jer ste do pred sam otkaz imali status osnivača, pa bi bilo dobro da to proverite u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, gde imaju službu pravne pomoći...
 
Poslednja izmena: 12.01.13 13:24 od Olgica.
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1973
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci Karma: 1
Dobar dan, Nenade,

Možete ovlastiti bilo koje punoletno lice, domaćeg državljanina, da u Vaše ime zaključi ugovor o prenosu udela, pa tako i svoga brata. Nije neophodno da to lice bude advokat.

Skrećem pažnju da, pošto to ovlašćenje dajete kao fizičko lice, a ne kao direktor ili osnivač firme, ovlašćenje-punomoćje mora biti overeno u sudu.

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1974
Marija

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci  
Olgice,

hvala puno na svemu,puno ste mi pomogli!!!
 
Tema je zaključana.
#1977
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci Karma: 1
Drago mi je Marija da sam Vam pomogla i hvala za povratnu informaciju, jer sada znam da ste pronašli u ovom dugačkom postu ono što Vama treba...

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1980
Suzana

Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci  
Dobar dan ,
Kao prvo srecna nova godina svima , da sto manje muka oko ovakvih stvari imate ovde
Vec danima mi se vrti u glavi da treba da odem do poreskog ali me sve nekako strah pa mi praznici dosli i kao izgovor.
Citajuci postove iznad mog posta , negde negde se i pronalazim ali ajd i da potvrdim to sto sam mozda i shvatila odavde.
Firmu sam otvorila 28 avgusta 2010 godine , SUR je u pitanju , mali kiosk pored neke osnovne skole , uredno prijavljen , uredno placanje svih doprinosa koje sam morala da placam , medjutim na divlje su otvorili jos njih troje u prvom mesecu skolske godine tako da ja na kraju nisam samo za te doprinose i placanje robe zaradjivala a kamoli o nekoj zaradi .
Odlucila sam da umesto tamo sto radim 10 h bez ijednog dinara zaradjenog zatvorim i budem kuci sa svojom decom ( imam tri cerkice ) i ja i muz se vodimo nezaposljenji.Firmu sam zatvorila 31.12 iste godine , znaci firma je radila 4 meseca.Nakon zatvaranja firme namirivsi knjigovodju i sve sto sam imala ,u januaru mi je stiglo da imam da platim doprinos za decembar nekih 4000 dinara za socijalno i zdravstveno ono sto ide drzavi , i nekih 8000 dinara za penziono ( mozda neki dinar gole dole ali to je to u sustini ).
Kada sam otisla da u poresko odnesem odjavu sa apr-a zena koja radi na salteru mi je rekla da bi bilo dobro da platim ono za zdravsteno sto ide drzavi kako bi mogla da se prijavim na biro ponovo i izvadim knjizicu , a onaj drugi iznos posto sam nezaposljena placam kad koliko imam , i da je to iznos oji bi trebao da se plati ukoliko zelim da mi se u radnu knjizicu upise tih 4 meseca radnog staza .
Racunajuci da mi taj radni staz ne treba trenutno a posto sam bila u situaciji u kojoj su masa gradjanja u nasoj zemlji, usto sa tri deteta u kuci , ja taj drugi iznos nisam platila.
Prosle godine u avgustu sam otisla da overim knjizice muza , mene i dece , i kao neko ko se jos uvek vodi u pio po tom nekom dugu trebalo mi je da mi izdaju da nisam sada privatnik ja sam na jednom papiru videla dug od 40000 i nesto sitno dinara kao moj dug.
Posto sam tih dana prikupljala i dokumentaciju oko decijeg dodatka nisam na to obratila paznju momentalno ali u poslednje vreme cesto mislim o tome, i vec se plasim sta cu raditi ako je dug stvarno toliki ( sada mozda i veci jer je proslo 5 meseci od tada).
Napominjem da mi je sluzbenica na salteru rekla da je kamata na to veoma mala tako da ako nemam ne moram da zurim za uplatu toga.
Moje pitanje je da li je to ta suma za kamatu tog duga cisto da se ne iznenadim kad odem , i da li je bilo prakse da oni to daju na rate da se placa ili to zavisi od opstine do opstine ?
Takodje sam videla u nekom od ovih postova da moze doci do zastarenja te naplate pa me zanima da li se to na to odnosi ili ne , i da li moze doci do sudske naplate duga ili ja to moram da platim samo ako zelim tih 4 meseca u radnoj knjizici ?
 
Tema je zaključana.
#1981
Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci Karma: 1
Dobar dan, Suzana,

Svima nam je dobro poznata ta strepnja, koju osećamo kada nismo sigurni da li smo, recimo, za klijenta nešto uradili kako treba ili smo možda nešto uradili sa zakašnjenjem, ali, zažmurite i skočite u hladnu vodu, nema Vam druge...

Idite u Poresku upravu, u kojoj takođe sedi neka Suzana ili Olgica, koja, možda, takođe nešto nije uradila do kraja, znači, bez straha od činovnika, nisu oni moćni toliko, koliko se trude da zaplaše poreske obveznike i proverite stanje. Možda ćete naići opet na neku ljubaznu službenicu, koja će Vam sve objasniti pa možda i utešiti, mada te utehe nije dobro poslušati baš uvek...

Ono što mi pada na pamet jeste da možda postoji mogućnost da Vas nisu skinuli sa svih evidencija kada ste zatvorili radnju, pa Vas i dalje zadužuju po nekom osnovu... Ako je tako, dug nije baš toliki, ali ako ne odete, nećete saznati i svako odlaganje Vas samo dalje uvaljuje u dugove.

Zastarelost je sa tri godine povećana na pet godina, pa tu baš nema mnogo nade...

Dobra je okolnost ta da možete iskoristiti pravo na otpis kamate i plaćanje poreskog duga na rate, ali i to morate proveriti sa Poreskom upravom, ja Vam o tome ne mogu reći ništa detaljnije, jer ne znam po kom osnovu su Vas zaduživali i obračunavali kamatu...

Još jedan predlog: ako ste već bili hrabri i rodili tri devojčice, onda hrabro krenite i razrešite i ovu svoju situaciju, na licu mesta, oči u oči, jer je sve lakše kada se suoči čovek sa problemom...I sve što Vam kažu tražite i da Vam otštampaju, ako ne razumete da Vam objasne, pa dobro analizirajte i preduzmite nešto, nemojte gurati ništa pod tepih, izborite se sa tim!

Kad sve proverite, javite se, nadam se i želim Vam da budu lepe vesti, a ako budete i dalje imali probleme, možda će neko od nas biti u prilici da Vam pomogne nekim savetom...

Znači, odmah, pravac Poreska uprava i pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1982
Suzana

Odg: Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci  
Hvala na brzini odgovora

Mislim da me ne zaduzuju nicim osim tom jednom zaostalom uplatom na moje penziono , jer su mi prolse godine poslali izvestaj kako jos uvek nisam zatvorila radnju , pa sam ja otisla tamo i pitala ih o cemu se radi naravno sa resenjem o zatvaranju firme iz APR-a , na sta su oni rekli da to koleginica nije proknjizila kako treba kroz racunar ,i da je njihova greska.
Ja sam im tada rekla da nije epo tako da se igraju sa ljudima, jer sam dobila izvestaj iz pio da sam ostala duzna taj deo za svoje penziono , imam resenje o zatvaranju firme , oni su se izvinjavali ali mi nisu rekli da mi je toliki dug posle godinu i po dana i da bi trebala da namirim. Znaci da ga ta sluzbenica tada nije videla , jer bi ja da sam na njenom mestu upozorila osobu koja je preko puta mene o tom dugu.
Ne znam mozda je to samo i greska , jer kad sam isla da produzim zdravstvene knjizice , overim kako god , i kad su mi to izdali meni je sluzbenik rekao da on to ne moze da uradi jer se i dalje vodim kao privrednik na sta sam mu ja rekla da sam ja zatvorila firmu jos 2010 , i da sam vec isla da to ispravim i da su oni to proknizili, pa sam opet isla u neku kancelariju gde su mi izdali uverenje da nisam vise privatnik ali sa tom sumom .
Moracu da odem sutra ujutru i proverim , nema mi druge , ako je to stvarno dug od 40 i nesto hiljada dinara meni je malo nelogicno da bas na nekih 8000 bude tolika kamata od strane drzave , bice veoma gadno....
U svakom slucaju hvala puno na odgovoru , svakako cu napisati sta je stanje na mom racunu i zaduzenju prema drzavi
 
Tema je zaključana.
#1983
Re:Odg: Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci Karma: 1
Proverite i mogućnost otpisa kamate i plaćanja duga na rate, ako je zaista toliki dug...

Srećno sutra!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
#1984
dp
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
lidder
Odg: Re:Odg: Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci Karma: 0
Olgice,

zahvaljujem na svesrdnoj i besplatnoj pomoći. "Pro bono" su obično i nekada davno radili mlađi pripravnici, a ovde, čini mi se, imamo iskusnog borca u prašumi državne birokratije koji je odlućio da pomogne... Neuobičajeno, ali na neki način i očekivano od iskusnih majstora posla.

Pošto dobijamo upite telefonom u vezi Vašeg broja telefona, molim Vas navedite broj telefona i firmu ovde javno, tako da zainteresovani mogu da naprave i pravi, plaćeni posao sa Vama.

Temu ću zaključati jer već ima previše tema unutar ove jedne, nakon što objavite broj i ime firme, ako želite. Takođe, možete staviti te informacije i u svoj potpis te će se on pojavljivati u svakoj poruci ispod Vašeg pozdrava...

DP/ND
 
Ako tražite "knjigovodstveni program" ili "ERP program" i to za 15 ili 150 eura, razmislite ponovo: Da li je to pravo mesto za uštedu? Ako svoje poslovanje cenite tako malo, samo toliko možete i očekivati od njega.
Tema je zaključana.
#1985
Re:Odg: Re:Odg: Re:Odg: placanje dopinosa za vlasnika pre 7 godina, 5 meseci Karma: 1
Bez namere da prestanem da razmenjujem znanja, iskustva i veštine sa svim Lidderovim korisnicima, zahvaljujem Ti na ideji, DP i evo mojih podataka:

Olgica Maksimović
Norma 1 d.o.o.
011/3514-570 i 064/3718-169

Radno vreme 9-16 h.

MENI VAŽNO: Imala sam čast i sreću da, kada sam počinjala, imam perfektnog šefa, izvanrednog pravnika, koji me je naučio da čitam, tumačim i koristim propise, zatim porodičnu prijateljicu, iskusnog, talentovanog i pragmatičnog šefa računovodstva ili finansijskog direktora, ne pamtim, koja mi je neverovatno puno pomogla i ohrabrila me u mojim prvim koracima u računovodstvu, a na kraju, ali ne kao najmanje važno, neko me je, više se i ne sećam ko, upoznao sa grupom građana u Matrix outfit-u, koji su se sa pravom nazivali New dimension i koji su mi dali sigurnost u poslovanju, takođe nesebično kao i ovo dvoje, koje pominjem... Pri tom niko od njih se nije ponašao kao da mi čini uslugu, već kao da je to normalno i da to tako treba...
I svi oni su za mene učinili mnogo više nego što su za to dobili (šef kroz platu, prijateljica kroz par nespretno odabranih poklončića a Matrix grupa-pri tom mislim na one dobre i zgodne iz filma-kroz neko plaćanje za redovno održavanje).
Znam kako je biti neiskusan, iako to već odaaaaavno nisam, znam kako je kada te preplavi zahvalnost jer te je neko izvadio iz nevolje a ne znaš kako da mu se odužiš, pa sam odlučila da, umesto njima, bar jedan deo te dragocene pomoći vratim onima, koji koriste Lidder, jer su za mene te cure i dečaci, kao što sam već napisala, posebna sorta! Žao mi je što se više ne objavljuju na Forumu, ali polako...
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Tema je zaključana.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk