gotovinska veleprodaja
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: gotovinska veleprodaja
#1338
Ljubo

gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 6 meseci  
dakle, buni me vec duze vreme a bila bi mi mnogo korisna informacija.

bavimo se veleprodajom i nemamo maloprodaju, odnosno fiskalnu kasu, gprs...
ipak, povremeno se zadesi neki kupac koji bi da kupi za sebe, po komad-dva i koji bi da plati to u keshu.

izbegavamo tako da radimo, ali...

jednom recju, moze li veleprodaja raditi i kako gotovinsku veleprodaju?
da li smo ograniceni na pravna lica kao kupce ili se mogu javljati i fizicka lica?

pretpostavljam da je sistem slican Metro c&c...

kako se ispravno knjigovodstveno radi, koji su obrasci potrebni... kako se dobijeni cash vraca na racun firme, recimo kao jedno od pitanja.

hvala unapred na pomoci!
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1343
Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 6 meseci Karma: 1
E, Ljubo, loše vesti: i veleprodaja, kada prodaje fizičkom licu, bez obzira na način plaćanja (u kešu, na račun preko pošte, banke...), po tumačenjima - "mišljenjima" nadležnih ministarstava, mora da sav taj promet evidentira kroz fiskalnu kasu i da vodi KEPU za maloprodaju, bez obzira što maloprodaja nije registrovana kao pretežna delatnost.
Ako prodajete pravnim licima, ali Vam njihov zaposleni plaća gotovinski, takođe morate evidentirati promet preko fiskalne kase i, naravno, pored fiskalnog isečka, morate izdati i račun.
U Lidder-u knjižite tako što one artikle, koje tako prodajete, prenesete u maloprodaju, kroz zaduženje maloprodaje, a onda uradite razduženje maloprodaje i to je sve, Lidder uradi KEPU, samo treba da definišete pravilno opcije rada MP i VP - nema ih mnogo.
Novac, primljen za tako prodate artikle, uplaćujete kao pazar i knjižite na 2418, a i to sve lepo radi u Lidder-u, samo podesite opcije i radite.
Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1352
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 6 meseci  
Hvala Olgice na odgovoru!

Ipak, nisam siguran koliko ste u pravu.

Ovih dana sam intenzivno po netu trazio informacije pa sam tako i dosao do dva mišljenja ministartstva finansija.

Jedno je izaslo u junskom broju prosle godine (www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/bilten%20strucna%20misljenja/bilten%206-2010.pdfwww.mfin.gov.rs/UserFiles/File/bilten%20strucna%20misljenja/bilten%206-2010.pdf), gde je na strani 143 obradjena tema prodaje robe iz veleprodaje prek interneta krajnjem kupcu - fizickom licu. Dakle, kako je prodaja preko interneta izuzeta iz obaveze evidentiranja preko fiskalne kase, po ovom tumacenju se ovo moze raditi ali pod uslovom da pre pocetka ove trgovine preduzece donese odluku o pocetku ove delatnosti kao i cinjenice da ova delatnost mora biti upisana u osnivacki akt preduzeca.
Koliko sam ja razumeo, veleprodaja moze raditi maloprodaju preko interneta bez evidentiranja prometa preko fiskalne kase, ali samo ako tu delatnost upise u osnivacki akt i ako donese odluku o pocetku te delatnosti.
MOLIM da procitate ovo misljenje u celosti i kazete svoje misljenje.

Drugo misljenje koje sam u uvodu pomenuo je izaslo u septembarskom broju iz 2006.g (www.mfin.gov.rs/download/pdf/strucna_misljenja/bilten_-_sluzbena_objasnjenja_i_strucna_misljenja_za_primenu_finansijskih_propisa,_septembar_2006.pdfwww.mfin.gov.rs/download/pdf/strucna_misljenja/bilten_-_sluzbena_objasnjenja_i_strucna_misljenja_za_primenu_finansijskih_propisa,_septembar_2006.pdf)
Na stranama 114-116 je obradjena tema gotovinske veleprodaje i kao primer pomenut cash&carry. Tu kaze kada je u veleprodaji kupac pravno lice - nema fiskalne kase.

Meni konkretno oba tumacenja odgovaraju, samo me zanima tehnicki deo knjigovdstvene obrade istih poslova, odnosno:
1. postupak i nacin knjizenja promena kod prodaje robe fizickom licu preko interneta a iz veleprodaje
2. postupak i nacin knjizenja promena kod prodaje robe pravnom licu iz veleprodaje ali u gotovini.

Nadam se da ima konkretnih iskustava i da ja ne probijam led...
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1354
Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 6 meseci Karma: 1
Dobar dan, Ljubo,

Ja sam i dalje sigurna da sam u pravu, pošto sam detaljno čitala pre svega propise o fiskalnim kasama, a i zato što ni jedno mišljenje, koje ste citirali, nije suprotno onome mišljenju, koje sam ja prepričala. Naravno, moguće je da grešim, ali:

Mišljenje Ministarstva iz juna 2010., sa strane 143, ustvari potvrđuje ono što je izneto u drugim mišljenjima (da ih sada ne navodim), predviđajući samo za internet prodaju izuzetak od obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase - znači, prodaja fizičkom licu i pravnom licu za cash, u veleprodajnom objektu, obavezno ide kroz fiskalnu kasu, a preko interneta NE. Obaveza unošenja delatnosti maloprodaje u osnivački akt ne dira u izuzimanje od evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Dobro ste razumeli maloprodaju preko interneta i obaveze vezane za to (odluka o dopuni osnivačkog akta dodavanjem maloprodaje u spisak delatnosti, koje obavlja pravno lice ili preduzetnik, obaveštavanje nadležnog poreskog organa, ustanovljavanje i vođenje KEPU za maloprodaju preko interneta...valjda nisam nešto zaboravila...)

Drugo mišljenje takođe nije suprotno onome što smo već rekli za "maloprodaju" iz veleprodaje i fiskalnu kasu: maloprodaja iz veleprodaje ne postoji, naravno, ali postoji prodaja iz veleprodaje ZA GOTOVINU i to je suština cele priče! Drugo mišljenje se odnosi na prodaju pravnom licu, koje plaća preko računa i tada trgovac ne mora da evidentira promet preko fiskalne kase. Ali ako pravno lice pošalje svog zaposlenog i zaposleni plati račun gotovinski, e onda je trgovac obavezan da evidentira promet kroz fiskalnu kasu, a, naravno, da izda i PDV račun, koji treba da glasi na pravno lice.

Sve, vezano za fiskalnu kasu se svodi na gotovinsko plaćanje - plaćanje za keš i obavezu evidentiranja prometa preko fiskalne kase u svakom onom slučaju gde je izvršeno gotovinsko plaćanje - u kešu.

Metro, koliko sam ja razumela raznorazne priče, vezane za njihovo poslovanje, u početku nije ni imao fiskalne kase, ali sada ih ima i kroz njih evidentira sve što je plaćeno gotovinski (s tim da i plaćanje fizičkog lica preko pošte ili banke, takođe tretiraju kao gotovinsko, što je, po meni, ispravno).

Postupak knjiženja, u oba slučaja, je kao i klasična maloprodaja: prenos sa VP u MP, ili direktan ulaz u MP, s tim što je MP magacin poseban - za prodaju preko interneta, a obavezu za uplatu pazara zatvarate uplatom fizičkog lica na tekući račun, a ako pravno lice plati gotovinski, uplaćujete sami pazar na svoj tekući račun.

Niste probili led, jedan moj klijent je prodavao lekove preko interneta, tako što je dostavljao lekove na adresu, uzimao novac na licu mesta, izdavao fiskalni isečak (nosio sa sobom portabilnu fiskalnu kasu), uplaćivao novac kao pazar; drugi moj klijent je prodavao kompjutere i kompjutersku opremu dostavljajući robu na lice mesta i fizičkim i pravnim licima, naplaćivao i u gotovini i preko računa i imao fiskslnu kasu registrovanu na firmino teretno vozilo. Vodio trgovačku knjigu (sada KEPU), primljeni pazar uplaćivao na račun, uplatu pravnih i fizičkih lica direktno na račun knjižio kao uplatu pazara direktno na račun od strane kupca....

Ja sam probila vreme, koje je pristojno da bi neko bio na forumu, pa završavam pozdravljajući Vas
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1355
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 6 meseci  
Olgice, hvala na probijenom vemenu.

Nisam siguran da smo se najbolje razumeli i izvinjavam se zbog toga, ako je tako.
Ja znam da budem konfuzan u objasnjavanju.

Sustina mog interesovanja je u sledecem, a u pitanju su dve odvojene stvari:
- kada sam govorio o maloprodaji bez fiskalne kase kada je kupac fizicko lice, imao sam u vidu tu sifru delatnosti, odnosno onu koja se poziva na internet trgovinu.
Dakle, to je moje konkretno interesovanje.
Ovde nije u pitanju kupac pravno lice a nije bitan ni nacin placanja.
Mi ne radimo malprodaju sada, nemam ni fiskalnu kasu, nista.
Javi se neki kupac da je video nasu internet prezentaciju i pita kako moze da kupi robu, naravno kao fizicko lice. Obicno smo ih usmeravali na nase preprodavce ali sada gledamo da ih sami usluzimo.
To je prihod koji na godisnjem nivou ni kasu ne bi isplatio a kamoli nesto drugo.
Zato me zanima mogucnost prodaje takvim licima a bez posedovanja fiskalne kase ili nekih drugih troskova.
Jos jednom, po citiranom misljenju mi mozemo prodavati robu preko interneta fizickim licima, a da pri tom ne registrujem promet preko fiskalne kase.
To je za nas kljucno pitanje.
E, ovde bi me jako zanimalo da li su neophodni i sledeci koraci, odnsno da citiram vase pisanje: (odluka o dopuni osnivačkog akta dodavanjem maloprodaje u spisak delatnosti, koje obavlja pravno lice ili preduzetnik, obaveštavanje nadležnog poreskog organa, ustanovljavanje i vođenje KEPU za maloprodaju preko interneta...valjda nisam nešto zaboravila...).

- drugo pitanje koje nas interesje je u sustini veleprodaja za gotovinu.
ako je odgovor da je to moguce, to je to za nas.
bitno je da nema fiskalne kase... naravno, podrazumeva se da je kupac pravno lice, ili njegov predstavnik, zastupnik, kako god.
Necemo se sloziti kod Vaseg misljenja, citiram:
"Ali ako pravno lice pošalje svog zaposlenog i zaposleni plati račun gotovinski, e onda je trgovac obavezan da evidentira promet kroz fiskalnu kasu, a, naravno, da izda i PDV račun, koji treba da glasi na pravno lice."
Molim Vas da mi objasnite konkretan slucaj veleprodaje za gotovinu a da u sustini nije isto sto i citirano?
Mislim, kako ce veleprodaja nesto preuzeti ili platiti gotvinom ako ne posalje nekog da to uradi u njeno ime?
Takodje, mislim da Metro i dalje izdaje samo klasicne Fakture sa navedenim kupcem u vidu pravnog lica. Ne izdaje fiskalni racun.
I ovde da zakljucim, mene interesuje knjigovodstveni deo posla kada se radi gotovinska veleprodaja.
Na primer, obilazim neke radionice kojima nudim neki alat na prodaju. Recimo da hoce da ga plate u gotovini, sta ja radim onda. Pored toga sto uzmem pare i dam alat, sta su propratni papiri odnosno postupci?
Na licu mesta se potpise otpremnica ili zakljucnica, pa se kasnije da faktura?
Kako se pare predaju u banku kao pazar ako nema maloprdaje...?

Iskreno se i ja nadam i mislim da ne probijam led, ali vasi primeri su svi u vezi sa fiskalnim kasama...

Olgice, hvala u svakom slucaju da odvojenom vremenu za misljenje.

pozdrav!
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1356
Razočaran

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 6 meseci  
Apsolutno je tačno da Metro ne izdaje fiskalne račune za kupovinu gotovinom u VP, već samo PDV račune. Sa druge strane, od skora, u Metrou možete kupovati "za sopstvene potrebe", pri čemu dobijate fiskalni račun, ali SAMO UKOLIKO KUPITE NEŠTO I NA VELEPRODAJI.

Teoretski, možete početi da prodajete u VP za keš koliko sutra, ali Vas prekosutra obilaze Dobroćudni Skupljači Poreza i naplaćuju Vam kaznu za neovlašćeno obavljanje delatnosti kao i mandatne i ine kazne.

Sem Metro C&C u Srbiji NIKO NE MOŽE DA PRODAJE U VP ZA KEŠ.

Kada kažem KEŠ, mislim samo i jedino na gotovinu, ne i na gotovinske ekvivalente - u Metrou nema plaćanja niti jednom karticom.

Razlog je u tome što Zakon i Uredbe tumači kako ko hoće - tako su i napisani da bi postojale rupe koje se mogu iskoristiti, a koje koriste Odabrani.

Okusio na svojoj koži, platio poveliku kaznu, kamatu još otplaćujem...

Knjigovođa sa 40 godina radnog iskustva, svašta preživeo, ali se opekao baš na ovom slučaju.
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1357
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 6 meseci  
@Razocaran

Siguran sam da se niste predali bez borbe, ali mene konkretno zanima kako / zasta / koliko su vas kaznili?
Mislim, raznorazna misljenja ministartava i sluze da se pojasne nejasnoce u zakonima, ako se pogleda citirano misljenje, onda je sve u skladu sa zakonom.

Konkretno, po kojem clanu kojeg zakona i zbog kog prekrsaja su Vas kaznili?
Jeste li davali misljenja na uvid?

hvala unapred!
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1358
Razočaran

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 6 meseci  
Kažnjem sam po čl.3 st.2 a u vezi čl.43 st.14 Zakona o fiskalnim kasama, a na moju tezu odbrane da nisam bio registrovan kao mp, već samo kao vp i prodaju u tranzitu, koja je ključna, dodatno sam kažnjen mandatnom kaznom za neovlašćeno obavljanje delatnosti maloprodaje.

Mišljenje sudije je bilo takvo da je SVAKA prodaja za gotovinu, bilo pravnom licu, njegovom zastupniku ili fizičkom licu DE FACTO maloprodaja, te kao takva podleže Zakonu o fiskalnim kasama, te Mišljenje ministarstva nije merodavno u mom slučaju.

Napominjem da sam, sledeći proceduru u Metrou, i sam pravio kartice za kupce, doduše ne magnetne, već štampane na štampaču i plastificirane, na kojima sam štampao broj ovlašćenja, podatke o firmi i fizičkom licu - zastupniku, i umalo nisam dobio kaznu za falsifikovanje javne isprave, pošto je ličila na kreditnu karticu.

Iz gore navedenog, prijateljski savet je - zaboraviti na VP za keš i sve prebaciti na Internet prodaju, jer su tu, na našu sreću, sudije totalno u magli...

p.s. kazna mi je smanjena sa 1.000.000 na 600.000 dinara, u drugostepenom postupku, ali uz
troškove koje sam imao, dostigla je skoro 10.000EUR. O izgubljenom vremenu, zdravlju i zaradi nema smisla ni govoriti...
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1373
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci  
Postovani g. Razocarani,

odgovor sam procitao odmah posto je napisan ali ga nisam komentarisao do sada jer nisam mogao da verujem u napisano. Istovremeno sam cekao da vidim ima li jos nekih komentara.

Jos uvek ne mogu da verujem, ali da ipak prokomentarisem.
Da ne bude zabune, ovo 'ne mogu da verujem' se ne odnosi na istinitost ovde navedenih tvrdnji vec mi je neverovatno kako je to moguce... a izgleda da jeste moguce.

Koliko vidim, ovde je kljucna stvar u cinjenici to sta sudija podrazumeva pod prodajom na malo, odnosno cinjenica da on svu prodaju za gotovinu smatra maloprodajom.

Me znam... analogno tome, mozda bi sudiju trebalo upitati da li on za sva placanja preko racuna ima misljenje da je to DE FACTO veleprodja?

Treba negde po zakonima pronaci, procesljati dobro da li negde i DE JURE pise neka recenica o tome sta se podrazumeva pod maloprodajom a sta pod veloprodajom, odnosno, kakva sredstva placanja postoje kod jedne odnosno druge vrste poslova.

U noovom Zakonu o trgovini ne nadjoh nigde takve definicije...
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1374
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci  
Ipak pise u Zakonu o trgovini nesto o veleprodaji odnosno maloprodaji gde se kaze:

cl.13

Trgovina na veliko (veleprodaja, veletrgovina) je skup svih poslovnih aktivnosti u vezi sa prodajom robe/usluga licima koji kupuju radi dalje prodaje ili koriscenja u poslovne svrhe.
cl.14

Trgovina na malo (maloprodaja) je prodaja robe/usluga potrosacima radi zadovoljavanja licnih potreba ili potreba domacinstva.

Dalje u Zakonu se akcenat stavlja vise na prodaju na malo, a nigde ne pise o vidovima placanja, odnosno da je veleprodaja kada se placa preko racuna a maloprodaja kada se prodaje u gotovini.

U pravu je sudija kada kaze da nigde ne pise ono sto on tvrdi da je DE FACTO, po meni ovde je samo pitanje da li je jace to njegovo DE FACTO misljenje od misljenja ministarstva povodom konkretnog slucaja...

Ili, kako bi sudija reagovao, ako bi ja dokazivao da je u pitanju veleprodaja to sto ja recimo nabavim izjavu kupca (pravno lice) da robu kupuje radi dalje prodaje iili koriscenja u poslovne svrhe.
Mislim da bi ovde bio matiran i da ne bi i dalje mogao da tvrdi da je u pitanju maloprodaja...
Najelegantnije resenje cini mi se bi ovde bilo sto bi negde u otpremnici ili fakturi bila opciono dopisana i recenica tog tipa, da se roba kupuje za dalju prodaju ili u sopstvene svrhe, pa kada kupac potpise da je preuzeo robu, on tim potpisom automatski izjavljuje i gore napisani tekst.

Dobro, time smo dokazali da je ipak u pitanju veleprodaja, nadam se.
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1375
LJubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci  
Zanima me misljenje ostalih posetilaca foruma...

da zakljucim, prodaja u veleprodaji za gotovinu, dakle bez fiskalnog racuna, ali uz klauzulu na otpremnici / racunu koju potpisuje kupac pravno lice i gde pise da on robu kopuje radi dalje prodaje ili koriscenja u poslovne svrhe...

ako se citira Zakon o trgovini, ova definicija apsolutno i jednoznacno svrstava ovu trgovinu u VELEPRODAJU, tako da ne podleze Zakonu o fiskalnim kasama.

i cao dovidjenja.

Sta vi mislite o ovome?ostalo bi pitanje knjigovodstvene tehnike... ocekujem pomoc.
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1376
Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci Karma: 1
Eh, Ljubo, kako analitički razmišljate, pa i logično, ali teško da ćete čak i osrednjeg sudiju da matirate izjavom da je roba "za dalju prodaju", jer čak i loš sudija zna da taj institut davanja izjave više ne postoji, još od promene poreskog sistema u našoj zemlji (sa poreza na promet na porez na dodatu vrednost). Svaki, pa i loš sudija, postupajući u poresko-pravnim stvarima, pored procesnih, proceduralnih zakona, primenjuje i materijalno-pravne propise i radi po svim zakonima, koji regulišu pojedini slučaj, tako da neće gledati samo zakon o trgovini, već i razna drga podzakonska akta, koja regulišu trgovanje, pa i zakon o platnom prometu, koji reguliše način plaćanja (s tim da način plaćanja, sigurno, nije nešto po čemu razlikujemo veleprodaju od maloprodaje), a primenjuje i poreske propise, propise o fiskalnim kasama (svakla prodaja za gotovinu je maloprodaj!!!), propise o poreskom postupku i poreskoj administraciji i još po neki propis, da ne gnjavim auditorijum.
Napominjem da se ja sa ovim mišljenjem ne slažem, ali ne bih sada o tome, a i ko me pita!
Ono što je za nas važno, koji smo na terenu i koji muku mučimo da se snađemo u moru propisa, jeste to da i mi moramo da se ponašamo kao sudija: da čitamo i razumemo sve žive zakone, uredbe, pravilnike...i da ih pravilno primenimo, kako bismo izbegli kazne, koje su ipak drakonske i mogu da nas unesreće, kao Razočaranog, što je strašno!!!
To je zaista muka, jer su prvo, naši propisi nerazumljivi čak i veštijim pravnicima, drugo, što je kod nas postala praksa da kontrolni organi rade po "mišljenjima" raznoraznih ministarstava, koja su često suprotna sama sebi (u razmaku od nekoliko meseci isto ministarstvo objavi dva različita mišljenja), a i nisu obavezujuća!!! Znači, jače je sudijino DE FACTO od svakog mišljenja i treće, ko još ima para da zaposli pravnika da mu to radi, ili ko još uopšte misli da mu je za to potreban pravnik, kad ima knjigovođu, koji "sve zna" i "super mi je knjigovođa, nikad mi nije došao niko u kontrolu". Ili, još gore, po meni, što niko ni ne razmišlja da li mu je dovoljan knjigovođa, ili mu možda treba računovođa (ali, opet skrećem sa teme - ne zamerite, sve što pišete je veoma inspirativno!).
I tako, na terenu, niko neće da se pozabavi tumačenjem propisa, kad je već objavljeno mišljenje, koje samo "Uhvatiš" pa primeniš pa sve to ide po nekoj inerciji, pa smo svi rezignirani, apatični, zaplašeni... a kad predložim nekom svom klijentu da idemo na sud, on kaže ma, jesi luda, pa da mi se navrzu... I tako to ide dalje po inerciji...
Vi razmišljate, analizirate situaciju, tražite rešenje i to je, po meni, super!!!
Evo još jednog načina razlikovanja maloprodaje od veleprodaje: veleprodaja je kupoprodaja većih količina robe...kao što ste i citirali, ali od strane profesionalnog trgovca (novi zakoni o trgovini i o zaštiti potrošača).
Mogla bi definicija da bude možda drugačija i preciznija, ali za sada je takva, pa dok je ne promene, obavezujuća je.
A do tada, u dokaznom postupku pred sudom, ostaje ipak najvažnije ono što je DE FACTO (ako sam ja u veleprodajnom objektu, koji se tako zove i preziva, prodala Petru Petroviću računar i naplatila U GOTOVINI, ja sam uradila maloprodajni promet, bez obzira kako sam ga nazvala i to je, DE FACTO, maloprodaja.

A sada se ja pitam zašto Vam je ostala knjigovodstvena tehnika kao pitanje, jer smo i o tome detaljno pisali, baš u okviru ovog posta...

Pozdrav i laku noć!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1377
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci  
Olgice, hvala na komentaru!

Poznat mi je obrazac Izjave iz vremena poreza na promet a jos poznatija mi je kazna iz tog doba kada nam je kupac dostavio svoju Izjavu ali na kojoj nije zaokruzio da je za svoje potrebe. Inace, u pitanju je bila budzetska ustanova, dostavljena je naknadno ispravna Izjava... ali kazna je osmisljena za uzimanje para a ne u druge svrhe.

U pravu ste da bi tekst izjave koji sam predlozio veoma licio na staru poznatu Izjavu, ali sustinski se veoma razlikuju. Prva je sluzila za oslobadjanje od poreza dok bi druga vise bila opisne, figurativne prirode, ali i veoma korisna u pojedinim slucajevima.
Dakle, nikako ih ne treba mesati jer se sustinski razlikuju. Mozda bi bilo dobro i da ovu drugu nazovemo recimo kao veleprodajnom napomenom, ili tako nekako.

U ovom slucaju bi ovaj tekst bio samo sam citat Zakona o trgovini koji definise veleprodaju. Ako negde po Zakonima, Uredbama, Pravilnicima, Misljenjima pronadjete jos neku definiciju veleprodaje, molim Vas da mi kazete.

Citirali ste Zakon fiskalnim kasama kada ste rekli da je svaka prodaja za gotovinu maloprodaja. Kako je ovo veoma bitna cinjenica, zamolio bih Vas da se pozovete na konkretni clan i stav pomenutog Zakona.

Takodje ste dali jos jednu definiciju veleprodaje: veleprodaja je kupoprodaja većih količina robe...
Opet bih Vas zamolio da se pozovete na konkretan clan i stav nekog Zakona.
Ne bih se slozio da je veleprodaja kupoprodaja VECIH kolicina robe. Primer, meni kao veleprodaji koji snabdevam odrzavanje neke fabrike ona trazi 1 komad nekog lupam elektromotora. Ja nabavim negde u veleprodaji taj jedan komad i prodam taj isti jedan komad. Sve je ovde veleprodaja, jer, kako kaze Zakon o trgovini, Veleprodaja je skup svih aktivnosti u vezi sa prodajom robe/usluga licima koji kupuju radi dalje prodaje ili koriscenja u poslovne svrhe.

Da ne bude dalje zabune, govorim o kupoprodajnom odnosu dva pravna lica, sa placanjem u gotovini.
Znaci, Vas pomenuti Petar Petrovic se u ovom slucaju javlja samo kao odgovorno lice u pravnom licu koje je kupac robe. Nije Petar Petrovic krajnji kupac.
Dakle, prodaja se obavlja u recimo veleprodajnm objektu ili bilo gde, prodavac je pravno lice, kupac je pravno lice, placanje je u gotovini.
Kaze sudija, aha gotovina, to je maloprodaja i tacka.
Ja mu dokazujem da je u pitanju veleprodaja jer je robu kupac kupio radi dalje prodaje ili za sopstvene potrebe i kao dokaz mu pokazem otpremnicu/fakturu sa tom klauzulom i pozovem se na Zakon o trgovini u kome i stoji ta definicija.
Po meni, sudija nema vise nista DE FACTO da tumaci niti mu treba necije drugo misljenje. Sav dokazni materijal je prezentovan.

U svemu ostalom, zivotnom iskustvu se u potpunosti slazem sa Vama.

U vezi knjigovodstvene tehnike, morao sam da pitam jer nisam siguran da li ona ostaje ista.
Ovde je Razocarani pominjao prodaju u tranzitu a to se ovde nije pominjalo kao mogucnost.


pozdrav i hvala jos jednom na komentaru!
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1378
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci  
Voleo bih da se jos neko ukljuci u diskusiju...

Nisam siguran da je ranije pomenuti sudija upoznat sa ovom Odlukom Narodne Banke Srbije:
www.aktivasistem.co.rs/upload/documents/aff817-Odluka%20o%20uslovima%20placanja%20gotovbim%20novcem%20%20SGRS%20do%2012-2008.pdfwww.aktivasistem.co.rs/upload/documents/aff817-Odluka%20o%20uslovima%20placanja%20gotovbim%20novcem%20%20SGRS%20do%2012-2008.pdf

Citiram prvu tačku Odluke:
Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost mogu, bez ograničenja, plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate u gotovom novcu u dinarima sa svog tekućeg računa.

Nešto širi, autorski tekst, na istu temu možete pročitati na:
www.preduzetnik.com/magazine/2010/03/gotovinske-uplate-isplate/www.preduzetnik.com/magazine/2010/03/gotovinske-uplate-isplate/

Koliko ja logično zaključujem, gotovina je samo jedan oblik plaćanja i praktično je ravnopravan sa bezgotovinskim. Nikako se ne može dovoditi u ekskluzivnu vezu sa maloprodajom.

E sad, ovde je ostalo pitanje izdavanja fiskalnog računa... ali, ako citirana Odluka kaže da pravna lica mogu bez ograničenja plaćati i vršiti isplate gotovim novcem, onda ovo podrazumeva da ja u veleprodaji mogu nešto naplatiti u gotovini a to povlači za sobom i neizdavanje fiskalnog računa jer se ne radi o maloprodaji.

Šta vi mislite?

Da sam ja na mestu Razocaranog, imao bih debelog razloga da se žalim višoj instanci ali i da menjam advokata...
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1379
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci  
Zanima me da li postoje tehnički preduslovi Lidder-a za izdavanjem fakture u veleprodaji / knjiženje naplate u gotovini a pri izdavanju robe, kao i sam redosled knjiženja.

Hvala unapred.
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1380
Razočaran

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci  
@Ljubo: Po pitanju Liddera i VP za gotovinu, nisam ni u jednoj verziji (a koristim Lidder preko 10 god) video tu opciju, niti mogućnost. Problem je inače sa Zakonom o računovodstvu i reviziji, po kome je propisana obaveza vođenja dnevnika blagajne u koji se unose poslovne promene po osnovu gotovinskog poslovanja. To znači, ako imate samo VP, posebna blagajna se mora voditi za gotovinu. Jedan od razloga za moju kaznu je upravo bio i taj da sam ja i gotovinsku VP i tranzitnu prodaju vodio u istom dnevniku blagajne, što navedeni Zakon dozvoljava, te je sudija zaključila da sam ja DE FACTO radio maloprodaju, koju nisam odvojeno vodio, niti registrovao. U fakturama sam imao klauzulu kao i u Metrou - kupac je potpisom potvrđivao da je robu nabavio za dalju prodaju ili sopstvene potrebe (a sudija je pitala - a za šta drugo i može da nabavi).

Da skratim priču - ako kontrola utvrdi da po jednom pozitivnom pravnom propisu ili aktu - pravnom osnovu (Ustavu, Zakonu, Uredbi, Pravilniku ili Uputstvu) nešto nije u redu, bez obzira na to što u drugom sličnom ili jačem aktu to nije spomenuto (pa ne bi trebalo biti ni zabranjeno) - kaznu plaćate onako kako sudija po slobodnom sudijskom uverenju smatra.

Nedoslednost i nekonzistentnost kompletnog zakonodavnog sistema u RS je već dobro poznata, ali je nažalost pravosuđe to koje donosi odluke. Kada i ako načinite prekršaj po nekom članu zakona, to vam je garancija da ćete po njemu i odgovarati; ako neki drugi član zakona to izričito ne opovrgava, u kom slučaju se morate žaliti najvišoj instanci - a cene taksi su linerane, u skladu sa vrednošću spora.

Ovo sve je ipak samo moje gorko iskustvo. Možda sam samo bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, ali sam ipak morao da opišem ono što sam doživeo.
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1381
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci  
Hvala na informaciji o Lidderu.

Moram priznati da mi nije bas najjasnije Vase daljnje objasnjenje u vezi sa kaznom.
Nisam knjigovodja pa je to razlog najverovatnije.

Ali ipak, ako mozete da mi pomognete...

Ja u Zakonu o računovodstvu i reviziji nisam pronašao član u kome se definiše način vodjenja dnevnika blagajne, osim u članu 13, gde citiram:
U dnevnik blagajne se unose poslovne promene koje nastaju po osnovu gotovine i drugih vrednosti koje se vode u blagajni pravnog lica i preduzetnika. Dnevnik blagajne zaključuje se na kraju svakog dana i dostavlja se računovodstvu istog, a najkasnije narednog dana.

Da li ste hteli da kazete da ne bi bili kaznjeni da ste vodili posebne dnevnike blagajne za gotovinsku VP i za tranzitnu prodaju?
Ne razumem kako je sudija zakljucila da je u pitanju maloprodaja ako ste ove stvari vodili u istom dnevniku...

Bas pre neki dan sam igrom slucaja pazario nesto u Metrou Kragujevac i zagledao njihov PDV racun... Nema fiskalnog isecka naravno, kao kupac je navedeno pravno lice, nigde nema odstampanog podatka bilo kog fizickog lica. Nema ni one veleprodajne napomene, kako sam je nazvao u prethodnim postovima. Jos jedino udaraju pecat kao neku potvrdu da je racun gotovinski placen.

Malo mi je smesno a vise zalosno i to sudijino nadmeno pitanje koje ste naveli - a za sta drugo i moze da nabavi. Pa da je pogledala Zakon o trgovini znala bi da postoje razlicite definicije veleprodaje i maloprodaje.

Ne kapiram... hajde da idemo redom po Zakonima i ostalim propisima koji zadiru u ovo pitanje.

1. Zakon o fiskalnim kasama, gde pise u cl.3 st.1:
Lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet dobara na malo, odnosno za pružanje usluga fizičkim licima, dužno je da vrši evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase.
- ja kazem, nije upisano u registar za promet dobara na malo, odnosno ne pruza usluge fizickim licima, ili objedinjeno, ne radi maloprodaju; znaci, nije duzno da vrsi evidentiranje...

2. Zakon o trgovini, cl. 13 i 14:
Trgovina na veliko (veleprodaja, veletrgovina) je skup svih poslovnih aktivnosti u vezi sa prodajom robe/usluga licima koji kupuju radi dalje prodaje ili koriscenja u poslovne svrhe.
i:
Trgovina na malo (maloprodaja) je prodaja robe/usluga potrosacima radi zadovoljavanja licnih potreba ili potreba domacinstva.
- roba se prodaje licima koji kupuju radi dalje prodaje ili koriscenja u poslovne svrhe, sto dodatno dokazujem time sto ubacujem istu klauzulu u otpremnicu/fakturu koju kupac potpisuje, samim tim radim veleprodaju

3. Odluka o uslovima placanja gotovim novcem (NBS), tacka 1.:
Pravna lica i fizicka lica koja obavljaju delatnost mogu, bez ogranicenja, placati gotovim novcem, odnosno vrsiti isplate u gotovom novcu u dinarima sa svog tekuceg racuna.
- dakle, veleprodaja moze prodavati za gotovinu, veleprodaja moze kupiti za gotovinu, napominjem, bez ogranicenja

4. Misljenje Ministarstva finansija objavljeno u septembarskom biltenu iz 2006.g. na stranicama 114-116, citiram deo:
Pri tome, u slucaju kada se iz veleprodaje vrsi promet dobara, odnosno prodaja pravnim licima i preduzetnicima, privredni subjekt nema obavezu evidentiranja tako ostvarenog
prometa preko fiskalne kase.
- sve je receno ovde

Kada se sve ovako pogleda i predstavi sve je 100% cisto i po Zakonima.
Barem po meni.

Ako ima suprotnih misljenja, rado bih ih cuo.

@Razocaran, Vase iskustvo je istinski dragoceno ali i zalosno.
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1385
dp
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
lidder
Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci Karma: 0
Ljubo,

sve stavke (1..4) su, po meni, ispravne, dobro citirane i protumačene te iz toga proizilazi da ste u pravu i da je to što govorite moguće... E sad, da bi se to za šta ste u pravu sprovelo u delo, potrebno je imati smelosti i malo šta da se izgubi u ovoj zemlji na brdovitom balkanu. Ako imate šta da izgubite, nije pametno to izgubiti zato što je neko na poziciji sudije sasvim slučajno... Garantujem da će svaki inspektor koji to vidi u prkasi odmah, bez razmišljanja to svrstati u težak zločin protiv čovečnosti i odmah "sve to" prijaviti Hagu Prosto - biti u pravu i biti u mogućnosti da to nešto i uradiš, tj. da primeniš svoje pravo kod nas nisu u vezi. Čak, naprotiv. Mi smo, na primer, u pravu oko izbacivanja mogućnosti liddera da radi sa fiskalnom kasom i svi koji rade van zakona, tj. prodaju softver koji to može imaju koristi, a jedini koji to rade po zakonu i ne prodaju softver jer je to zabranjeno, tj. mi smo na gubitku. I ništa... eto, tako. Cela država je naglavačke postavljena: taman kako smo, svi kao narod, zalužili.

To što se razočaranom (baš me zanima da li se znamo, btw) dogodilo se dogodilo gotovo svakom ko nije politički uvezan, a hteo je nešto napredno ili makar nešto što ne rade svi ostali, ali da se pretvorimo ovo u kuknjavu...

Lidder je devedesetih imao jednu opciju koja je pri fakturisanju omogućavala izdavanje računa za gotovinsko plaćanja sa VP, i to smo vodili kao posebnu vrstu dokumenta i knjižili ispravno, ali obzirom da se na to gledalo vrlo popreko i da se retko ko usuđivao da to koristi, izbačeno je. Nismo sigurni ni da bi se to smelo vratiti jer će to možda neko koristiti, a mi potpisujemo ugovor u kome se kaže da program podržava sve pozitivne zakonske propise, pa onda nema mesta raditi nešto za šta se DE FACTO smatra da nije po zakonu, iako jeste... ili možda ima?

DP/ND
 
Ako tražite "knjigovodstveni program" ili "ERP program" i to za 15 ili 150 eura, razmislite ponovo: Da li je to pravo mesto za uštedu? Ako svoje poslovanje cenite tako malo, samo toliko možete i očekivati od njega.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1389
Ljubo

Odg: gotovinska veleprodaja pre 9 godina, 5 meseci  
dp, hvala na odgovoru.

da li imam ili nemam sta da izgubim, ne znam ni sam.
vise nemam nego sto imam.

ali mi nisu jasni ti inspektori ili sudije... imaju pred nosom ziv primer kako se sve legalno radi, cak su mozda i sami kupovali tamo (mislim na Metro), a opet se prave toshe.

koliko ja vidim, samo je potrebno probiti tu njihovu urodjenu blokadu i usadjeno misljenje da svaku prodaju u gotovini obavezno prati fiskalni racun.
a to ce biti samo ako pocne da se masovnije i koristi u privredi.

ali nisam bas siguran da zelim da budem kao Bosman u fudbalu...
ipak, neko mora da krene.

ja Vam predlazem da programski omogucite veleprodaji rad sa gotovinom, uz boldirane napomene o mogucim posledicama, i to mozda za pocetak da bude samo ako opcija u Eduka verziji programa (ako iz raznih razloga niste spremni da je zvanicno stavite u program).

pa mozda neko pocne i da koristi ovu opciju i to pocne da se siri... pa ako ne bude nekih posledica na kraju ubacite i redovnu verziju programa.

samo moj predlog.

pozdrav
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk