radnik u jednom doo, direktor u drugom?
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: radnik u jednom doo, direktor u drugom?
#1975
Klaudija

radnik u jednom doo, direktor u drugom? pre 7 godina, 5 meseci  
Zaposlena sam na neodredjeno u jednoj firmi. Iz druge, koju otvara stranac i on je 100% osnivac imam ponudu da budem direktor. On ce biti samo osnivac ne i direktor. Dogovor je da nemam potpis na depo kartonu. Samo obavljam f-ju direktora.
Kakve su nam obaveze prema drzavi?
Moram li imati ugovor? Kakav? Moram li ptimati platu i placati doprinose na oba radna mesta?

Sta bi jos trebalo da znam? Da li ima nekih komplikacija za ovu vrstu saradnje? Mogu li snosite neke posledice o kojima nisam upoznata?

Hvala
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#1978
Re:radnik u jednom doo, direktor u drugom? pre 7 godina, 5 meseci Karma: 1
Dobar dan, Klaudija,

Prva stvar, koja je nemoguća, jeste da Vi budete direktor bez prava potpisivanja (depo karton podrazumeva raspolaganje finansijskim sredstvima), jer Vi kao direktor-zakonski zastupnik privrednog društva, morate biti ovlašćeni potpisnik i finansijske dokumentacije (misli se na instrumente platnog prometa), s tim da pored Vas može još neko biti ovlašćen, pa i osnivač, koji nije direktor.

Postoji mogućnost i zajedničkog potpisivanja i ograničenja prava samostalnog potpisivanja do određenog iznosa, ali to zavisi od volje osnivača i predmet je dogovora sa osnivačem.

Možete biti direktor sa dopunskim radom do jedne trećine punog radnog vremena, pošto ste zaposleni u drugoj firmi i tada ostvarujete naknadu za svoj rad, koja nema karakter zarade, pa na tu ostvarenu naknadu plaćate porez na dohodak građana, ali i doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ima još mnogo stvari, koje treba da znate kao direktor privrednog društva, koje mogu da budu jako ozbiljne i, bez namere da plašim, opasne, a neznanje nas ne opravdava (ignoratio iuris nocet!), kao što znate.

Ne bih mogla sada da Vam sve to nabrajam, ali mogu Vam dati jedan savet, koga ćete se, sigurna sam, jednog dana setiti, pa predlažem i da ga prihvatite, kako ne biste toga dana, kada se setite, rekli:...e, što je ne poslušah!

Taj savet je jednostavna stvar: na svom radnom stolu, pored natpisa Klaudija ..., Direktor i pločice sa licencom za Lidder, obavezno imajte sledeće:

1. Zakon o porezu na dodatu vrednost (čak i ako firma ne bude odmah uključena u sistem PDV),
2. Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji,
3. Zakon o porezu na dohodak građana,
4. Zakon o obligacionim odnosima i
5. Zakon o radu.

Svaki dan, kao direktor, posvetite najmanje jedan sat čitanju i razjašnjavanju tih propisa, u početku i po dva sata, jer to je Vaše osnovno sredstvo za rad, kao direktora!

Bez obzira šta ste po profesiji, nećete, naravno, sve ni razumeti ni naučiti (i ne treba), ali će Vam puno značiti da uočite na šta treba da obratite pažnju i šta je to što treba detaljno da razjasnite sebi i da pravilno primenite, kako ne bi bilo posledica ni po firmu ni po Vas, kao direktora. I, što nije manje važno, moći ćete da kvalifikovanije kontrolišete obavljanje poslova u firmi od strane drugih stručnih službi...

Na ovom našem Forumu možete razjašnjavati neke dileme, ali osnovne stvari je ipak bolje da prvo pročitate pa da onda razmenjujemo znanja i iskustva.

Inače, za početak, jako je dobro što razmišljate o svim ovim stvarima, jer to pokazuje da ćete biti dobra direktorka, koja ne prepušta ništa slučaju..

Ostanite i dalje na našem Forumu, a ja Vam želim mnogo uspeha u radu u obe firme!
 
Poslednja izmena: 13.01.13 13:47 od Olgica.
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk