na porodiljskom a postaje osnivac
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: na porodiljskom a postaje osnivac
#2071
adriana

na porodiljskom a postaje osnivac pre 7 godina, 4 meseci  
Trenutno sam na porodiljskom u SZTR-u,a ostavinom sam nasledila ocevo preduzece-ortacko drustvo.Sada se ja vodim kao osnivac,zastupnik,direktor.U poreskoj upravi su mi rekli da cu izgubiti pravo na porod. u firmi u kojoj sam zaposlena i da je prebacim na nekog drugog.Da li je to istina?Da li bih izgubila to pravo iako bih pokrenula likvidaciju jer firma ne posluje od oceve smrti.Unapred hvala.
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2074
Re:na porodiljskom a postaje osnivac pre 7 godina, 4 meseci Karma: 1
Dobar dan, Adriana,

Ako ste osnivač SZTR, ali i ako ste zaposleni u SZTR, pa ste postali osnivač i direktor ortačkog društva, po meni ne biste morali prekinuti bolovanje kroz SZTR iz tog razloga, ukoliko ne zaključite ugovor o radu i u ortačkom društvu.

U ortačkom društvu možete biti samo vlasnik, koji nije u radnom odnosu i poreski organ bi Vam samo doneo rešenje o plaćanju doprinosa za PIO po stopi od 22,00%.

Ako pokrenete postupak likvidacije, ali sa danom kada ste postali ortak, ne gubite pravo na bolovanje kroz SZTR.

A ukoliko želite da ostavite ortačko društvo u životu, možete preneti svoj udeo na druge ortake i tako izbeći problem sa poreskom upravom, a ako pored Vas ortačko društvo ima samo još jednog ortaka, moj predlog bi bio da takođe prenesete svoj udeo tom ortaku i da promenite status tog ortačkog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i da taj drugi ortak postane direktor i tada opet nemate problem sa poreskom upravom a društvo nastavlja da radi.

Pozdrav Vama i bebi!

PS Ne bi bilo loše da pitate poresku upravu na osnovu kog propisa biste izgubili pravo na bolovanje u ovom Vašem slučaju...
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2075
adriana

Odg: na porodiljskom a postaje osnivac pre 7 godina, 4 meseci  
Hvala na odgovoru!Pitala sam ih po kom osnovu a oni su spominjali samo to zaduzivanje za PIO 22%Isto to su mi rekli i pravnici pri opstini.Ja sam postala osnivac 30.01.2013 jos nisam podnela zahtev za likvidaciju zbog situacije sa porodiljskim odsustvom,da li mi to pravi neki dodatni problem[pri tom preduzece ne posluje jer taj posao niko od nas ortaka ne radi]?Izvinite ako sam previse opsirna:)Hvala!Pozdrav!!
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2077
Re:Odg: na porodiljskom a postaje osnivac pre 7 godina, 4 meseci Karma: 1
Možete, Adrijana, podneti i danas, ili narednih dana, prijavu za registraciju likvidacije, s tim da sve uradite pod 31.01.2013. godine i da samo platite dodatnu naknadu za neblagovremeno podnetu prijavu Agenciji za privredne registre.

Nećete tada imati dodatnih problema sa bolovanjem. Pošto Vaše ortačko društvo ne obavlja registrovanu delatnost, možda je i najbolje da idete u likvidaciju, pod pretpostavkom, naravno, da nemate neizmirenih obaveza.

Nemojte se izvinjavati zbog opširnosti, jer je pitanje lakše razumeti ako sve napišete!

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk