Dugoročno gledanje na razvoj poslovanja
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: Dugoročno gledanje na razvoj poslovanja
#2099
Robert

Dugoročno gledanje na razvoj poslovanja pre 7 godina, 4 meseci  
Poštovanje,

Ja se spremam već duže vreme da započnem poslovanje sa prodajom audio knjiga koje sam "proizvodim".

Našao sam da je najbolje da započnem kao preduzetnik paušalac, zbog minimalnih fiksnih troškova. Samim tim, bih ja kao fizičko lice mogao da plaćam štampanje cd-ova i kutija.

E sad me zanima, ako je ovo sve do sada ok, šta kada pređem onu granicu u roku od godinu dana kada više ne mogu da budem paušalac, pa i moram da uđem u pdv sistem.

Da li je dobro da otvorim još jedno preduzeće tada a da ne zatvaram paušalca, pa da "proizvodnju" radim kao paušalac, pa to fakturišem doo-u? Ili šta biste Vi predložili?

Hvala najlepše
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2120
Re:Dugoročno gledanje na razvoj poslovanja pre 7 godina, 3 meseci Karma: 1
Dobro veče, Roberte,

Ako nije kasno, evo mojih razmišljanja povodom Vaših pitanja:

Nisam baš sigurna da je najjeftinije da budete paušalac, iako je to uvreženo mišljenje, pa Vam predlažem da još jednom napravite dataljnu kalkulaciju svih poreskih i drugih fiskalnih obaveza pa da tek tada odlučite...

Štampanje CD-a i kutija je, po meni, svakako bolje da plaćate sa računa firme.

Kada Vaš godišnji prihod pređe (čini mi se, proverite) 3.000.000 dinara, gubite status paušalca i morate početi da vodite poslovne knjige, kao i da blagovremeno podnesete odgovarajuću poresku prijavu za plaćanje poreza na prihod od samostalne delatnosti.

Kada Vaš prihod u proteklih 365 (kalendarskih) dana pređe 8.000.000 dinara (u ovaj podatak sam sigurna), po sili zakona postajete PDV obveznik i morate da podnesete evidencionu prijavu za ulazak u sistem PDV, da počnete od narednog dana da obračunavate i plaćate PDV i podnosite PDV prijave u skladu sa Vašim poreskim periodom.

Otvaranje privrednog društva pored preduzetničke radnje pruža mogućnost prelivanja novca na račun paušalno oporezive radnje, sa koga je moguće ono svima nam milo&drago podizanje cash-a bez dokumentarne kontrole, ali povlaći sa sobom i troškove, tako da i oko toga treba razmišljati na osnovu kalkulacije troškova i benefita, koje donosi takva kombinacija...

Ako procenjujete da ćete imati toliko profita, koji nećete moći da podižete sa računa (bez plaćanja poreza), onda je za Vas možda, kombinacija dve firme dobra, ali ja sam sklonija da svojim klijentima savetujem da odmah osnuju d.o.o., pa da, eventualno, kasnije, otvaraju radnju, ako treba...

Razmislite i o svom zapošljavanju, ako to niste već definisali...

Pozdrav i sretno sa novom firmom, šta god da otvorite, ili ste već otvorili
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2148
Robert

Odg: Dugoročno gledanje na razvoj poslovanja pre 7 godina, 3 meseci  
Nije kasno, na vreme se ja to raspitujem Hvala puno na odgovoru!

Upravo i postavljam ovakvo pitanje zbog minimalnih dažbina državi, što se tiče penzionog zdravstvenog i sl, jer nemam nešto poverenja u sistem. Pa sam išao logikom da je najjeftinije za mene da krenem kao Paušalac, pa pošto sam već tu zaposlen, manje plaćam dažbina kod d.o.o-a umesto da sam odmah otišao u d.o.o, a sa druge strane ne verujem da ću na početku odmah da prihodujem baš toliko da bih prešao 3 miliona koliko je za Paušalce granica.

Dakle ja razmišljam u smeru prvo Paušalno da plaćam, i da uvek tako plaćam, a kasnije osnujem D.O.O i prodajem svoje audio knjige d.o.o-u uz paušalno plaćanje poreza. To je ono u globalu, ne znam za detalje naravno kako će to ići kasnije i šta, pa zato tražim još neka mišljenja iskusnijih
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk