PLACANJE DOPRINOSA ZA VLASNIKA
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: PLACANJE DOPRINOSA ZA VLASNIKA
#2115
Radoje

PLACANJE DOPRINOSA ZA VLASNIKA pre 7 godina, 3 meseci  
Vlasnik sam firme i ujedno jedini zaposleni. 23.10.2012 sam otvorio bolovanje, pri tom zaposlio radnika i pracao uredno doprinose. Svoju suprugu sam imenovao za poslovodju jer mi je knjigovodja rekao da ukoliko imenujem clana porodice za poslovodju ne treba da placam nikakve doprinose za njega jer toj osobi ne ide radni staz. 28.02.2013 sam zatvorio svoje bolovanje, opozvao imenovanog poslovodju (svoju suprugu) i otisao sam u poresku upravu par dana nakon toga gde su mi rekli da imam dugovanja u iznosu od 20000 dinara jer nisam placao doprinose za poslovodju. Pitao sam sta se desava sa tim novcem jer su u medjuvremenu uredno placani doprinosi i meni (vlasniku) i zaposlenom, pri tom poslovodji ne ide radni staz, i odgovorili su mi da se na ovaj nacin povecava meni osnovica za penziju. Zaduzivali su me duplo, i preko socijalnog i preko PIO. Pomozite mi kako da resim problem, da li je moj knjigovodja bio pogresno obavesten da nema dodatnih troskova ili je sluzbenica u poreskoj upravi pogresila i da li je moguce onda da se poslovodji upise radni staz?
Unapred hvala na odgovoru.
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2116
Re:PLACANJE DOPRINOSA ZA VLASNIKA pre 7 godina, 3 meseci Karma: 1
Dobar dan, Radoje,

Za početak Vas molim da precizirate da li ste organizovani kao preduzetnik, ili kao privredno društvo, jer od toga zavisi odgovor na Vaše pitanje.

Takođe nije jasno da li ste Vi zaista zaposleni, ili ste osnivač pa plaćate doprinose po rešenju poreskog organa i, opet, da li ste osnivač preduzetničke radnje ili privrednog društva.

Napišite i kako ste imenovali suprugu za poslovođu (da li ste, kao preduzetnik, doneli neku odluku, nekoga o tome obavestili, podneli nekome neku prijavu,...), jer od togas zavisi mogućnost upisa radnog staža poslovođi.

Objasnite, takođe, kako je moguće da Vam traže da platite doprinose za poslovođu, a kažu Vam u Poreskoj upravi da to Vama uvećava osnovicu za obračun penzije.

Kako ste, od kada ste otvorili za sebe bolovanje, plaćali doprinose za sebe?

Na osnovu odgovora na ova moja pitanja, daću svoje mišljenje o Vašoj situaciji.

Što se tiče dela Vašeg pitanja da li je pogrešio Vaš knjigovođa, moje mišljenje je sledeće: SVAKI knjigovođa UVEK GREŠI kada daje radno-pravne ili poresko-pravne savete (bez obzira što to uvek urade zaista savesno i odgovorno, u granicama svog poznavanja i razumevanja propisa, čak nekada i bolje od pojedinih advokata ili pravnika), a to se dešava zato što oni, koji angažuju knjigovođu, očekuju da od njega dobiju i po neki pravni ili poresko-pravni savet ili uslugu i to besplatno, u čemu, naravno, SVI GREŠE i to UVEK. To je sve pokazatelj onoga kako se shvata, doživljava i ceni uloga, potreba i važnost knjigovođa i pravnika na našem tržištu i koliko je ko spreman da odvoji novca za takve ljude. A ono što se najviše iz ovoga vidi jeste u kakvom su položaju i koliko sebe cene i štite knjigovođe!

A što se tiče Vašeg knjigovođe, mislim da nije pogrešio kada je rekao da ne plaćate doprinose za članove uže porodice, koji neprijavljeni rade u preduzetničkoj radnji, ali samo ako rade bez podnošenja ikakve prijave - propisi kažu da članovi uže porodice mogu da rade a da ne budu prijavljeni. Ali, ako ste suprugu negde prijavili, onda pravilo o nepostojanju obaveze plaćanja doprinosa ne važi.

Pozdrav,
Olgica
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk