preregistracija firme
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: preregistracija firme
#2127
Jecika

preregistracija firme pre 7 godina, 3 meseci  
Poštovana,

Otvorila sam firmu kao preduzetnik, ali me knjigovođa savetuje da je preregistrujem u d.o.o. zbog sledećeg: firma izrađuje softvere i nema velikih materijalnih ulaganja i troškova(ulaganja su intelektualna jer ulažem svoje znanje i rad).Jedina sam zaposlena u firmi.Očekivana dobit će biti relativno velika , upravo zbog malih troškova, pa bi plaćanje doprinosa za koje je osnovica dobit bilo bespotrebno velika cifra.
Ako sam dobro razumela, ukoliko se preregistrujem kao d.o.o budem osnivač, zakonski zastupnik i jedina zaposlena u firmi /kao direktor?/ osnovica za doprinose bi bila ugovorena zarada.
Da li se ipak doplaćuje neka razlika koja se vezuje za dobit ili ne? i da li osim poreza na dobit (od 15%) i doprinosa imam još nekih troškova.

Hvala i veliki pozdrav!
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2134
Re:preregistracija firme pre 7 godina, 3 meseci Karma: 1
Dobar dan, Jecika,

Mislim da Vam je Vaš knjigovođa dao dobar savet!

Kao osnivač d.o.o. i zakonski zastupnik-direktor, zaključujete ugovor o radu i plaćate porez i doprinose samo na ugovorenu zaradu.

Nikakvih dodatnih plaćanja u zavisnosti od dobiti, nema.

Po meni je mnogo bolje plaćati porez na dobit na stvarnu, realnu dobit, utvrđenu u finansijskom izveštaju, nego porez na dohodak građana, jer poreski organ osnovicu za porez na dohodak građana utvtrđuje primenom više kriterijuma, a ne samo na osnovu rezultata iskazanog u bilansu stanja, a posebno je to neugodno kada imate visoku pozitivnu razliku između prihoda i rashoda.

Imate još jedino trošak od 15.00 % poreza na prihod od kapitala, kada podižete ostvarenu dobit d.o.o.-a, ali meni lično to ne predstavlja neki veliki problem i plaćam tih 15,00 % iako mislim da je to dvostruko oporezivanje, ali to je već druga tema.

Imate još obavezu plaćanja naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, ali to imate i kroz radnju, a "firmarinu" i "šumarinu" su, srećom ukinuli, pa toga nema!

Mene posebno raduje najava od pre neki dan da će biti ukinuta i pretplata na RTS, za koju su sva pravna lica dobijala račune, što nas je sve posebno iritiralo i po meni, bilo i nezakonito i neustavno, ali i to je druga tema.

Želim Vašem d.o.o.-u i Vama puno uspeha u radu!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk