Prodaja programa i web prezentacija
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: Prodaja programa i web prezentacija
#2151
Nikola

Prodaja programa i web prezentacija pre 7 godina, 3 meseci  
Postovani, zamolio bih Vas za nekoliko odgovora:

1.Da li doo kome je primarna registrovana delatnost proizvodnja masinskih delova, moze kroz firmu fakturisati drugom licu uslugu izrade web prezentacije. Da li se i u tom slucaju ta "roba" fakturise sa PDV-om s'obzirom da je moja firma pdv obveznik a druga strana pausalac?

2.Da li ja u tom slucaju kao vlasnik firme odnosno pruzaoc usluge prodajom web sajta snosim bilo kakvu odgovornost u slucaju da se npr. u odredjenom trenuku na tom sajtu nadje materijal koji nije u skladu sa zakonskim propisima npr.piraterija, pozivanje na terorizam itd

3.Isto ovo pitanje se odnosi i na proizvodnju i prodaju namenskih dektop poslovnih programa. Da li je proizvodjna i prodaja programa negde definisana odredjenim Zakonom, npr.kako se zakonski sprovodi obestecenje proizvodjacu ukoliko se utvrdi da je kupac umnozio ili dao drugom licu program na koriscenje bez saglasnosti proizvodjaca?
Da li je sve ovo samo definisano Ugovorom izmedju dve strane, pa se na osnovu ovog Ugovora i resavaju odnosi izmedju istih pred Sudom?
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2152
Re:Prodaja programa i web prezentacija pre 7 godina, 3 meseci Karma: 1
Dobar dan, Nikola,

Imate dosta pitanja, koja pokazuju da želite da radite u skladu sa propisima, što se meni sviđa, pa evo da probam da Vam odgovorim:

1. D.o.o. može da obavlja sve delatnosti, koje je navelo u svom osnivačkom aktu, a i druge, koje nije navelo, izuzev delatnosti, koje su izričito zabranjene ili uslovljene, tako da možete raditi web prezentacije, kako pravnim, tako i fizičkim licima.

Za svoje usluge te vrste (nije to "roba", već usluga), takođe izdajete račune sa PDV-om, bez obzira što kupac nije u sistemu PDV-a.

2. Ako uz izradu web site-a pružate i uslugu administracije, uređivanja i održavanja, svakako da Vaša firma, a i Vi, kao odgovorno lice, snosite odgovornost za sve, što se pojavi na njemu.

3. Obeštećenje proizvođaču je regulisano propisima o intelektualnoj svojini, obligacionim odnosima, trgovini, zaštiti potrošača i još nekim.
Dobro je, svakako, pažljivo definisati ugovorom odnose povodom zaštite prava i precizirati odgovornosti, ali i ako nije sve definisano ugovorom, u slučaju bilo kakvog spora pred sudom, pored odredaba iz ugovora, biće primenjene i odredbe pozitivnih propisa, to jest zakona i podzakonskih akata iz oblasti, koje sam pomenula.

Moj savet Vam je da, čak i ako imate nekog pravnika, koji Vas prati u poslovanju, sami pročitate odredbe svih zakona, koje se odnose na Vašu delatnost, jer ćete time sebi uštedeti i mnogo muka i mnogo para. Takođe, obzirom na Vaše pitanje u vezi PDV-a, pročitajte obavezno i Zakon o porezu na dodatu vrednost, razjasnićete sebi mnoge dileme...

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2155
NIkola

Odg: Re:Prodaja programa i web prezentacija pre 7 godina, 3 meseci  
Zahvaljujem na odgovorima, u svakom slucaju Ugovor koji ce biti dobro napravljen moze me u nekom smislu "cuvati" od (ne)planiranih situacija.
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk