Temeljnica
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: Temeljnica
#2169
Ljupco

Temeljnica pre 7 godina, 2 meseci  
Pozdrav.
Ja sam iz Makedonije ali dosta posecujem veb stranice bivsih yu zamalja(valjda zbog nostalgije a i mislim da ima puno korisnijih stvari nego kod nas)
Moje interesovanje su programski jazici i baze podataka odnosno bavim se pisanjem programa pored toga sto se bavim i racunovodstvom.
I takao da postavim pitanje:Interesuje me sta znaci poim temeljnica u racunovodstvu.Ovaj poim u nasem(Makedonskom)racunovodstvu ne postoi(mozda je to neki sinonim za neki poim kod nas) pa bih hteo neko kratko objasnenje.
Hvala i Pozdrav
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2170
Re:Temeljnica pre 7 godina, 2 meseci Karma: 1
Dobar dan, Ljupčo,

Dobro došli na ovaj naš Forum, u ime svih nas, forumaša, a i u moje ime kao jugonostalgičarke

Temeljnica je posredni knjigovodstveni dokument, čiji je zadatak da olakša i ubrza knjiženje. Kod nas su su još u (zvaničnoj-formalnoj) upotrebi sledeće temeljnice: nalog blagajni da naplati i nalog blagajni da isplati.

Mislim da se još uvek zadržao taj termin u upotrebi kod nekih računovođa (iskusnijih, koji pamte i primenjuju još uvek sva dokumenta i pravila "stare škole"), koji knjiže proizvodnju, ali nisam sigurna u kojoj fazi proizvodnje i za koju namenu koriste temeljnicu.

Bilo bi dobro da još neko sa Foruma dopuni ovo što sam napisala!

U svakom slučaju, temeljnica prethodi nalogu za knjiženjem, mada u novijim rečnicima možete naći i da je temeljnica nalog za knjiženje.

Pozdrav!
 
Poslednja izmena: 22.04.13 11:17 od Olgica.
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2171
drnesha

Odg: Temeljnica pre 7 godina, 2 meseci  
Pozdrav Ljupčetu i poljubac Olgici. Elem, pod temeljnicom se u pogonskom knjigovodstvu smatrao nalog za trebovanje materijala po radnom nalogu. Kada se "povuče" materijal sa zaliha po normativu, temeljnica je služila da se "ispeglaju" razlike između normativa i stvarnog utroška materijala. Još jedan primer temeljnice je u staroj dobroj veterini - kada se trebuje materijal ili lek za rad na terenu, temeljnica je trebovanje tog materijala/leka za izvršenu i fakturisanu uslugu. Nadam se da sam bio od pomoći. www.lidder.nd.rs/components/com_kunena/template/default_ex/images/serbian/emoticons/cool.pngwww.lidder.nd.rs/components/com_kunena/template/default_ex/images/serbian/emoticons/cool.png
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2172
Re:Temeljnica pre 7 godina, 2 meseci Karma: 1
Naravno da si pomogao, Medeni, a to će ti i Ljupčo potvrditi, kad bude pročitao...
 
Poslednja izmena: 22.04.13 19:10 od Olgica.
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk