Kako se knjize troskovi osnivanja ?
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: Kako se knjize troskovi osnivanja ?
#2184
milos

Kako se knjize troskovi osnivanja ? pre 7 godina, 2 meseci  
Kako se knjize troskovi osnivanje navedeni u aktu o osnivanju preduzeca.I dal je potrebna jos neka dokumentacija osim akta o osinivanju za pravdanje tih troskova?
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2186
Re:Kako se knjize troskovi osnivanja ? pre 7 godina, 2 meseci Karma: 1
Dragi mladi kolega Miloše,

Troškove osnivanja možete knjižiti samo na osnovu dokumenata u kojima su iskazani ti troškovi, kao što je, na primer, račun advokata za postupak osnivanja i registracije, račun pečatorezačke radnje za izradu pečata i slično i to ćete knjižiti na odgovarajuća konta usluga (advokatske, neproizvodne, ostale proizvodne usluge, u zavisnosti od vrste troška).

Ukoliko nemate nikakav račun ili drugi dokument, NE MOŽETE knjižiti te troškove, bez obzira što je osnivačkim aktom ustanovljeno pravo osnivača na troškove osnivanja!

Ako baš bude osnivač insistirao na isplati novca, tražite da Vam bar napiše neki obračun troškova (i da taj obračun potpiše i overi pečatom, jer nemate drugu validnu računovodstvenu ispravu), pa na osnovu tog obračuna proknjižite te, sa aspekta propisa o računovodstvu, nedokumentovane troškove.

Naravno, na kraju godine, te troškove morate vratiti-uključiti u oporezivu osnovicu kada kroz Poreski bilans (obrazac PB-1) budete utvrđivali osnovicu za porez na dobit!!!

Pozdrav!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk