zajednička poljoprivredna proizvodnja
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: zajednička poljoprivredna proizvodnja
#2252
zajednička poljoprivredna proizvodnja pre 6 godina, 7 meseci Karma: 1
Dobar dan, svim članovima Foruma, a i simpatizerima Lidder-a!

Pitanje za iskusne "pogonske" računovođe:

Dva pravna lica su zaključila ugovor o zajedničkoj proizvodnji voća i povrća - u pitanju su višegodišnji zasadi.

Ugovoreno je da u svim troškovima, rashodima, ali i prihodima od prodaje učestvuju sa po 50,00%, s tim da jedno od njih, sa svog računa, plaća troškove zakupa zemljišta i da nabavlja poljoprivredne alatke i mašine za proizvodnju, a drugo da nabavlja semena i sadnice i da plaća radnike, kada ima potrebe.

Na kraju obračunskih perioda (kalendarsko tromesečje) bi utvrđivali iznose svega plaćenog i razliku do ugovorenih 50,00% bi, shodno odredbama ugovora, prebacivali jedno drugom na račun.

1. Kako da pravilno proknjižim nabavku semena od strane jednog od njih, u situaciji kada je seme nabavljeno, a kako kada je več posejano?
Sa "opšteg kursa" bi bilo 101/433 za nabavku sadnog materijala (semena, sadnice...), a za posejane ili posađene kulture 511/101 i 950/901, ali da li je ovo dobro kod zajedničkog ulaganja i zajedničke poljoprivredne proizvodnje

2. Kako da pravilno proknjižim prebacivanje novca po tromesečnom obračunu - da li kod svakog od pravnih lica treba knjižiti srazmeran iznos troška prilikom nabavke ili po obračunu i kako "šetati" novac, koji nije ni prihod ni rashod, već namirenje srazmere u ulaganjima?

3. Kako je najispravnije procenjivati zalihe nedovršene proizvodnje, to jest, koju metodu predlažete, na osnovu iskustva?

Ova moja pitanja su, verovartno, samo inicijalna za razmenu iskustava o ovim knjiženjima, a meni je potrebna pomoć baš od onih koleginica i kolega, koji su radili poljoprivrednu proizvodnju i to sa zajedničkim ulaganjem, jer nisam našla dovoljno objašnjenja u literaturi, koja mi je bila dostupna, a htela bih da do kraja razumem svaku od ovih poslovnih promena. Naravno i kasnije, posle setve ili berbe i kod prodaje.

Hvala svima, koji su pročitali ovo do kraja i pozdrav, a unapred veliko hvala svima, koji odluče da mi pomognu savetom!
 
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2253
Odg: zajednička poljoprivredna proizvodnja pre 6 godina, 7 meseci  
 
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2254
Re:Odg: zajednička poljoprivredna proizvodnja pre 6 godina, 7 meseci Karma: 1
Hvala Vam puno, Bane, što ste se potrudili, a i prezentacija Profesora Sekereza je instruktivna i jasna.

U situaciji, kojom se bavim, nema gerenta, participanti su ravnopravni, nema provizije, ali to i nije problem, princip je tu i samo ga treba primeniti.

Moje dileme su više vezane za knjiženje same poljoprivredne proizvodnje i to zajedničke, kada jedan učesnik u toj zajedničkoj proizvodnji nabavlja, uslovno rečeno, sirovine (semena, sadnice, reznice...), drugi mašine i alate, a proizvodnja je zajednička po ugovoru, zasad je na njivi, uzetoj u zakup i svi prihodi i rashodi treba da budu podeljeni između njih na jednake delove.
Ko knjiži voćnjak i kako u svojim poslovnim knjigama, na primer...ali, da ne gnjavim dalje, verovatno treba više i sama da se potrudim da pronađem malo više literature, vezane za samu proizvodnju, pa da na to primenim ove principe zajedničkog ulaganja u trgovinske poslove...Lako mi je za robu, pakovanje, kamion i eto je kod preduzeća Beta, ali šta sa njivom i voćnjakom, da ne kažem šta će biti s kućom?!...

Hvala Vam još jednom i prijatan radni dan!
 
Poslednja izmena: 22.11.13 17:08 od Olgica.
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
#2255
Re:Odg: zajednička poljoprivredna proizvodnja pre 6 godina, 7 meseci Karma: 1
Danas sam od Snežane iz Kladova telefonom dobila instrukcije odakle treba da krenem kada je u pitanju višegodišnji zasad u pripremi, kao u mom pitanju, obzirom da je još u toku pribavljanje sadnica i formiranje voćnjaka.

Pozdravljam Snežanu i zahvaljujem joj na kolegijalnoj i nesebičnoj pomoći!

Miro, hvala za preporuku
 
Poslednja izmena: 25.11.13 17:37 od Olgica.
qui bene distinguit bene facet 011/3514-570 064/3718-169 (za konsultacije, koje naplaćujem)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: HelpDesk